flag
  Rules of the Game
1. Introduktion

Planetarium Manager er et gratis online fodboldmanagerspil. Du er manageren, som kontrollerer dit eget hold i kampen mod andre virkelige managere samt nogle få computerstyrede hold (bots)

Spillet slutter aldrig og kører 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen. Du kan logge ind og tjekke dit hold, hvornår du har lyst, og spillet kører videre, selv efter du har logget af.

Pmanager spilles gennem din Internet Browser og du kan logge ind og styre dit hold fra alle steder, hvor du har adgang til internet.

Reglerne skulle gerne hjælpe dig med både at komme i gang men også lære dig om alle detaljerne efterhånden, så du kan blive en succesfuld manager. Den er lang, men det er vigtigt at læse.

God fornøjelse!

OBS: Alle beløb omtalt i reglerne vil altid være i kroner. Bemærk endvidere at oversættelsen er i gang, og reglerne bliver oversat løbende.
2. PManager computerkrav

2. PManager computerkrav

For at kunne opleve PManager fuldt ud, skal din computer have følgende:
- En internetopkobling
- En internet browser. Internet Explorer, Chrome, Mozilla og Opera er de browsere som vi har testet spillet i og som vi yder support til.
- Macromedia Flash Player. Sørg for at gå ind på www.macromedia.com og installer den nyeste Flash Player der er tilgængelig.
- JavaScript skal være slået til (normalt er det slået til fra start i browseren).
3. Registrering, aktivering og holdvalgDit første skridt i PManager er at lade dig registrere. Sørg for at læse ”Terms of Service” før du begynder med registreringen. Du skal acceptere disse betingelser for at kunne deltage i spillet.

På registreringssiden skal du sikre dig, at du udfylder fuldstændige og rigtige oplysninger i de vigtige felter. Registreringer med manglende eller urigtige oplysninger vil ikke blive godkendt af PManager. Du skal også lade dig registrere dig i det land du bor i, så selvom du er dansk, men bor i Sverige el.lign., skal du lade dig registrere i Sverige, ellers vil din registreringsansøgning muligvis blive afvist.

Efter registreringen vil dine oplysninger blive vurderet og du vil i mellemtiden ikke kunne logge ind. Vurderingen tager normalt 1-3 dage. Uanset om din ansøgning bliver godkendt eller afvist får du en mail om det.
Hvis du mod forventning skulle være blevet afvist, bør du gennemgå de oplysninger du gav i første omgang og se om du selv kan se hvad der skulle være årsag til afvisningen. De mest normale grunde til afvisninger er som følgende:
- Manglende, forkert eller falske personlige oplysninger (inkl. adresse)
- Uidentificerbar IP adresse (bruges der evt. proxy ?)
- Dobbelt registrering (kun 1 registrering pr. person)

Hvis din ansøgning bliver accepteret, kommer du i en kø til at få et hold. Det er dog muligt for dig at logge ind i PManager inden du får tildelt dette hold. Nye brugere får tildelt hold kl. 06.00 (server tid = kl 07.00 i Danmark). Dvs du kan maksimalt komme til at vente i op til 24 timer fra du er blevet accepteret til du får dit hold tildelt, med mindre at alle hold i alle divisioner er fyldt op. I det tilfælde kan der gå lidt længere tid, men det er normalt kun aktuelt i meget små nationer, i Danmark plejer der ikke at være problemer med dette. Du får en ny mail tilsendt når du har fået dit hold.

Vær meget opmærksom på, at de mails der kommer fra PManager kan opfattes som spam / junk af flere mail systemer og derfor kan havne i en anden mappe end din inboks. Dette gør sig oftest gældende hos Hotmail, MSN og Yahoo, men det er meget individuelt hvordan emailsystemer er sat op, så skulle du undre dig over manglende respons fra PManager, så tjek din spam / junk mappe. Du kan også undgå problemet ved at tilføje pmanager.org domænet til din emails ”safe list”. Du vil aldrig modtage uønskede mails / spam fra PManager.
4. Bruger interface

Navigationen på hjemmesiden er delt op i tre sektioner: hovedmenuen i toppen, navigationsikonerne og sideinformationspaneler. I hovedmenuen finder du links til de fleste relevante muligheder for at styre dit hold og din profil. Disse menulinks har drop-down links. Det er lavet sådan for at undgå en tung menustruktur.

Den første side efter du logger ind er Kontor siden; vi kalder den hovedsiden. Du kan altid komme tilbage til denne ved at trykke på det lille hus, som findes i det øverste højre hjørne af alle sider eller ved at trykke på spillets logo øverst til venstre på enhver side. På denne 'kontorside' finder du mange brugbare informationer, såsom nyheder i spillet (udsendt af Admins eller andre PM folk), sidst opdaterede blogs, valg til landstrænere og brugerundersøgelser. Du kan også se hvis du har private beskeder, modtagne bud på dine spillere eller udfordringer, osv.

Bruger (denne menu er vist med dit brugernavn): Al information relateret til manageren (=dig!) findes i denne menu. Her finder du info om din bestyrelsens tilfredshed med dig, national og international manager rangering, links til blogs og venneliste. Du kan også finde links til at ændre dine indstillinger i denne menu. Desuden er her adgang til Jobcentret og til at skifte mellem dine hold, hvis du har flere (det kommer vi ind på senere).

Hold (denne menu er vist med dit holdnavn): Dette er menuen hvor alt om dit hold findes. Ting som økonomi, transfers, stab, træning, fornyelse af kontrakter og ændringer af bygninger (stadion og fodboldskole) findes her. Menuen indeholder også links til at sætte dit hold op til næste kamp (via Kampdag >> Næste kamp - eller ved at klikke på 'Næste kamp'-linket på Kontorsiden (linket findes lige under dit holds pengeoversigt)). Dette er også siden hvor du definerer din taktik, lægger dig fast på en startopstilling og giver holdtaler, som kan påvirke dine spilleres moral. Du finder også din assistentmanagers rapport (om dit eget hold) og din talentspejders rapport (om din modstander) her, men kun hvis du har hyret dem.

Turneringer: I denne menu finder du links angående alt om din division/serie. Du kan se tabellen, kampprogram samt en masse statistik (topscorer, mest værdifulde spillere, ugens hold osv). Du har også mulighed for at søge efter andre divisioner og serier for ethvert land i PM verdenen. Samtlig information om pokalturneringen, venskabskampe, PM turneringer og Her&Nu-kampe er her også. Kort sagt, alt om din næste kamp findes her.

Community: Rigtig vigtig menu, fordi det er gennem denne at du kan komme ind i spillets forum. Du kan også lære mere omkring PMDD ansøgninger (hjælpeprogrammer designet af spillets brugere der kan hjælpe dig i spillet). Du kan også lede efter andre brugere, hold eller spillere vha. søgefunktionen i denne menu. Der er desuden et link til forbund.

Verdenen: Gennem denne menu vil du have mulighed for at se information omkring nationale forbund, landsholdet (A samt U21), internationale klubturneringer og årets spillerudnævnelser. Her er også info om landsholdsudtagelser, verdensmesterskabet (World Cuppen) og venskabskampe for landshold. Hvis du bliver udnævnt til træner for enten A eller U21 landsholdet, er det her du finder alle dine arbejdsredskaber.

Statistik: En menu kun for PM-Fans. Dette er menuen hvor al statistik er at finde, såsom rigeste klub, mest værdifulde spiller, største stadion og meget mere.

Butik: Denne menu forklarer dig hvad PM Fan giver dig som betalende medlem af fællesskabet. Her findes også en online butik, hvor du kan købe produkter (t-shirts, sweatshirts osv). Du køber eller forlænger også her dit PM Fan abonnement og købe PM mønter, hvis du vil kontrollere hold nummer to eller tre.

Hjælp: I denne menu kan du finde hjælpen (som du læser lige nu!), samt sider om hvordan du kommer i kontakt med spiludviklerne, en side hvor du kan reportere snydere og hvordan du får en mentor; link til Managercertifikat, melde snydere og en masse andet brugbar information.

Navigationsikoner:
Som nævnt i begyndelsen, har hver side 4 navigationsikoner (øverst til højre). Disse bruges til hurtig adgang gennem sektioner. En liste over dem er:
- 'Home'-ikon (lille hus): Tilbage til kontorsiden
- 'Sidste side'-ikon (venstre pil): Mulighed for at gense den foregående side
- 'Hjælp'-ikon (spørgsmåltegn): Åbner en underside med spilhjælpen
- 'Logout'-ikon (dør): Logger dig ud af spillet.

Navigationsbjælke og brugerchat:
Vi starter med navigationsbjælken: Det er en 'bjælke' der findes på alle sider i PM og som har mange links til de mest brugte / vigtigste sider i spillet. Fra start er denne bjælke placeret nederst på alle sider i en fastlåst position. PM Fans kan fuldstændig indstille den som følger:
- Position: (horisontalt eller vertikalt, drag'n'drop til en foretrukken position
- Bruge ikoner eller tekst i links (for den horisontale bjælke)
- Ændre farver
- Størrelse af bjælken
- Tilføje/fjerne links (inklusiv eksterne links)

Navigationsbjælken indeholder også chatikonet (første ikon). Et link til en feature med chat brugerne imellem; her er hvordan det fungerer:
- Det er gratis for alle brugere. PM Fans kan have op til 6 samtaler på en gang mens ikke PM Fans kun kan have 3.
- Du kan markere dig selv som online, online for venner eller offline
- For at starte en chatsession med en anden bruger, skal du gå til hans informationsside og klikke på 'Chat med denne bruger' ikonet (den blå taleboble). Det findes også et link ved brugernavnet på fora, hvis manageren er online.

Andre ting som du bør vide:
- Det er klart at du skal opføre dig ordentligt i denne chat (retningslinier findes i kapital 29 i denne hjælp)
- Beskeder ældre end 24 timer bliver slettet
- Du kan ikke skrive mere end 255 bogstaver i en besked
- Kun de sidste 20 beskeder i chatten bliver vist
- Du kan ikke chatte med en ven som er 'offline' i spillet (reelt offline eller bare sat som status). Din besked vil ikke blive afleveret.
- Vi har testet disse ting i Firefox, Internet Explorer 7+, Opera og Chrome.
5. Første skridt


Efter du har modtaget e-mailen med at du har modtaget dit hold kan du starte med at spille spillet. Nogle virkelig vigtige første-ting-du-skal-gøre-efter-du-logger-ind er at tage et kig i hjælpe forum for at lære af managere med mere erfaring som snakker om ting der måske ikke står her i manualen. Så du læser bare alle tråde på Danmarks hjælpe forum. Vi kan sikre dig for at du finder noget hjælpsomt.

Det er selvfølgelig vigtigt at du læser manualen helt igennem mindst en gang og spørge for forum hvis der er noget du er i tvivl om. Et godt råd er ikke at begynde at bruge penge før du har forstået alle dine muligheder for brugen af disse penge. Du kan f.eks. kigge på transferlisten et par dage og lære priserne på spillere at kende før du byder på spillere. (OBS. PAS PÅ med spillere med en seks cifret løn, de blive dyre i længden, så tjek dette inden du byder.

En anden vigtig ting vi tilbyder dig er muligheden for at få en mentor. An mentor er simpelthen en manager med erfaring i spillet der har meldt sig frivilligt til at hjælpe nye spillere. Fra start bliver alle nye spillere tilmeldt en automatisk mentor. Du kan enten gå ind på mentor siden ved at følge linket du kan finde på Kontor siden eller ved at gå under Hjælp >> Mentors. Husk på det er ikke sikkert du får nogen hjælp fra den mentor du starter med; i så fald kan du bare finde en anden mentor ved at gå ind på mentor siden og vælge en ny en. Eftersom mentorerne har fået stjerne af andre nye managere efter hvor gode de er, så kan du bare vælge en af dem med flest stjerner.

Lande
Lige over hovedmenuen, kan du finde en boks med navnene på alle de lande der findes i spillet. Ved at vælge et andet land vil du skifte over til at navigere rundt i dette land; menuen og valgmuligheder vil blive ændret en smule; dette er fordi du vil få mulighed for at se information omkring landet, ligesom f.eks. cup menuen som vil vise kampene og statistikkerne fra det valgte land i stedet for omkring Danmark. Når du er væk fra dit eget land vil du miste mulighed for alle muligheder omkring dit hold, og du er derfor nødt til at vælge Danmark i boksen igen hvis du vil ind på dit eget hold.

Spiller færdigheder
Alle spillere har 12 forskellige viselige færdigheder, og nogle skjulte nogle. Som man forventer så er nogle færdigheder vigtigere for specielle positioner på banen end andre. Her kan du finde en liste der viser hvilke færdigheder der er vigtige for de forskellige positioner. Du skal være mest opmærksom på hoved færdighederne, når du skal bedømme hvor god en spiller er da det er disse færdigheder der tæller mest.

Målmand
Hovedskills: Målmandsevne, indlæg(målmand)
Side skills: Reflekser, Behændighed

Forsvar
Hovedskills: Takling , Hovedspil
Side skills: Afleveringer, Position

Midtbane
Hovedskills: Afleveringer, Position
Side skills: Takling, Teknik

Angribere
Hovedskills: Skud, Teknik
Side skills: Hovedspil, Position

Fysiske Færdigheder: Hurtighed, Styrke

Træninger
Træning er en af de mest vigtige ting I hele spillet. Du skal altid kigge på dine spillers trænings udvikling. Træningerne sker efter liga kampe, venskabskampe og cupkampe er blevet spillet. Træning er opdelt i 2 sektioner: Global træning og individuel træning. Global træning er den træning hele dit hold følger. Individuel træning er træning som spillerne følger individuelt. For mere information, kig på hjælpen på træningssiden i træningsmenuen.

Køb af Spillere
Transfer af spillere mellem klubber I Pmanager sker gennem auktioner. En pris bliver sat af den sælgende klub til en mindstepris og alle de interesserede klubber kan herefter ligge et bud på mindsteprisen eller over. Ingen vil vide hvem der har budt på spilleren men du vil kunne se gennemsnittet af de 10 højeste bud hvis du er sælger klubben eller hvis du har en talentspejder i din klub(i så fald vil præsitionen afhænge af talentspejderens færdigheder). Når deadline for bud er passerede vil klubben der har lavet det højeste bud vinde auktionen. For at købe spillere og finde mere information omkring hvordan man køber spiller. Kig da på transferlisten som ligger under Hold -> Transfer -> Transferliste.
6. Strategier

Der er nogle indledende strategier, som du kan bruge til at komme i gang med spillet. Husk på at disse strategier blev brugt og lavet af nogle succesfulde managere og er ikke den eneste vej til at komme i gang med spillet når du starter. Brug dem med omtanke og med dit eget ansvar.

Akademi / Træning
Denne strategi handler om at gemme alle dine penge til at opgradere dit ungdomsakademi. Lad være med at købe nogle spillere, bliv ved med at gemme dine penge til du har verdensklasse akademi. Når du har verdensklasse akademi kan du begynde at trække spillere op fra den. Du skal også vide at det ikke er sikkert at alle de spillere du trækker fra et verdensklasse akademi vil blive stjerner. Du bliver nødt til at have en del tålmodighed indtil du har en hel trup med spillere med høj potentiale.

Som du kan se er dette en langsigtet strategi og du bliver nødt til at bruge omkring 3-4 sæsoner for at du kan begynde at trække nogle ordentlige spillere fra dit akademi. Vær tålmodig med alle de negative resultater som du sandsynligvis får i løbet af tiden. Belønningen er, forhåbentlig, til sidst, at have et hold udelukkende af unge spillere fuld af potentiale, som vil vokse i takt med at du rykker op ad i divisionerne.

De fleste managere som brugte denne strategi og fejlede, manglede en meget vigtig egenskab: tålmodighed. Når du har verdensklasse akademi, har du opnået det sidste trin i denne strategi; at have verdensklasse akademi vil sikre at du har et ordentligt hold før eller senere. Lad være med at blive frustreret over manglen på spillere med højt potentiale fra akademiet i så fald at det er første sæson. Du bliver belønnet før eller siden. Og når du endelig starter med at trække de rigtige spillere, kan du justere din strategi. Blive ved med at træne? Begynde at bruge transfermarkedet? Det er kun op til dig. Men ikke glem dette: du bliver nødt til at være tålmodig og glemme alt om succes på kort tid, hvis du vælger denne strategi.

Træning + transfer markedet
Dette er en kombineret strategi. Du bliver nødt til at søge på markedet for at finde unge, billige spillere med betydningsfuldt potentiale for at kunne træne dem i et par sæsoner, for derefter at sælge dem til en højere pris, for at starte forfra med andre spillere. Dette er kendt som sæson-handel. Du kan bruge disse penge, som du tjente, på at forbedre dit hold med erfaring og etablerede spillere eller endog med spillere med bedre potentiale, som trænes hurtigere og dermed tjenes pengene hurtigere.

Denne strategi bruges af de fleste managere når de starter. Grundene er simple: man skal ikke have meget kendskab med spillet for at kunne gøre dette (alle nybegyndere starter med et lille kendskab) og du vil kun bruge et par måneder for at se at dit hold begynder at få nogle gode resultater. Bare sørg for at du starter med at lære markedet lidt at kende før du starter med at købe dine spillere og lad være med at bruge alle dine penge på kun en enkelt spiller f.eks. Brug dine første missioner omhyggeligt og prøv at købe så mange unge spillere med højt potentiale som du kan med dem. Lad være med at betale mere end 750.000-1.000.000 kr. for bare en enkelt spiller i starten. Følg dette eksempel: forestil dig at du køber 10 spillere for 750.000 stk. Så bruger du 1-2 sæsoner å at træne dem; forestil dig nu at du sælger dem for 1.500.000 stk.(min.) efter de er trænet rigtigt. Du vil vinde 7,5 mio. med denne proces! Det er nemme penge! Og tro mig; det er svært at tjene 7,5 mio. på 4 måneder lige efter du er startet.

Handel
Dette er strategien, som vil give dig de potentielt hurtigste resultater for dit hold. Grundlæggende handler det om at købe og sælge spillere over en kort periode for at tjene penge. Du har brug for et stort kendskab til markedet for at vide om priserne, du betaler, er billige, så du kan få nogle nemme og hurtige penge, når du sælger den helt samme spiller et par dage efter. Bagsiden af denne strategi er, at du bliver nødt til at betale nogle høje transfer afgifter (en gang til, du skal have den nødvendige kendskab for at inkludere disse afgifter i prisen du betalte for spilleren) og dit hold vil også have et lavt niveau af holdintegration (bliver forklaret senere i manualen), og normalt synes de andre managers ikke, dette er særlig etisk. Men det er bestemt ikke forbudt, så du kan frit benytte denne strategi, hvis du skulle få lyst.
7. Spillere

Spillerne har nogle personlige detaljer som det er vigtigt du kender til:

Erfaring: Dette er en meget vigtig karakteristik, som kun bruges under en kamp. Nu mere erfaring en spiller har, nu bedre vil han spille. Erfaringsniveauet går fra ”meget naiv” til ”utrolig erfaren”. En spillers erfaring vil stige når han deltager i kampe. De kampe der giver mest erfaring er Landsholdskampe, herefter kommer internationale kampe. Efter disse kommer liga/cup/almindelige internationale kampe og til sidst (den mindst erfarings-profitable) venskabskampe.

Temperament: En spillers temperament har indflydelse på hvor stor chancen er for at spilleren får et kort i en kamp. Temperamentet går fra ”super passiv” til ”overdrevet temperament”. Denne karakteristik ænder sig ikke med tiden.

Professionalisme: Denne karakteristik har indflydelse på to ting: den første er, at spillere med en høj professionalisme vil være en god anfører; det andet er, at et hold med lav professionalisme er normalt ikke meget ivrig efter at hører en holdtale. Denne karakteristik vi forblive den samme indtil spilleren trækker sig tilbage.

Form: Formen har meget indflydelse på spillernes præstation under kampen. Nu højre en formen er, nu bedre vil spillerens præstation være. Det er et godt valg at undgå at sætte spillere på banen der har en lav form, fordi at holdets generelle præstation formentlig vil lide meget. Formen kan ændres efter en kamp, og der er to situationer hvor dette kan ske: den første er, hvis en spiller har spillet en kamp er det sikkert at hans form vil have 50 % chance for at stige, 25 % for at forblive det samme og 25 % for at den falder; den anden er når en spiller ikke har spillet en kamp, så vil der være lige stor chance for at formen stiger, forbliver det samme eller falder.

Tilbøjelighed til skader: Dette er et skjult område der gør en spiller mere eller mindre tilbøjelig til at få skader. Observer dine spillere et stykke tid og se om de bliver skadet ofte; hvis de gør, er det sandsynlig at deres skades tilbøjelighed høj. Denne færdighed vil forblive den samme igennem hele spillerens karriere.

Kondition: Kondition har temmelig meget indflydelse på kampe, til trods for at det ikke er en afgørende faktor hvis konditionen er højere en 80 %. Spillere med mindre kondition vil sandsynligvis begynde at ødelægge holdets præstation alvorligt, så du skal være påpasselig med dette hvis du vil optimere dit holds præstation. Det ideelle vil være hvis spillernes kondition altid er over 90 %, eller mindst 80 %. Husk at kondition også har indflydelse på træningen. Hvis du vil vide mere om dette bedes du læse mere om det i træningskapitlet.

Spillere mister kun kondition i to situationer: når de er skadet og har et lavt helbredsniveau, og hvis de deltager i kampe.

Omkring at miste kondition under kampe:
- Spillere vil miste mere eller mindre kondition afhængig af deres alder. Der er 3 ”niveauer” for spillernes alder: fra 17 til 23 år (inklusiv); fra 24 til 30 (inklusiv); og fra 31 og derover. Nu højere niveau/alder en spiller har, des mere kondition vil spilleren miste. Forskellen fra et niveau til det næste er ikke stort, og du kan nemt observere forskellen i tab ved direkte observation.
Dette har vi i Danmark allerede gjort for dig og konditionstabet i de forskellige slags kampe ser således ud:

________________________________________
_Alder_______________17 - 23__24 - 30___31 +_
_Venskabskampe/Cup _1%_____2%____3%_
_Ligakampe________ __2%_____3%____4%_
_Landskampe_________2%_____3%____4%_
_Tag Det Roligt i Cup___0%_____1%____2%_
_Tag Det Roligt liga_ ___0%_____1%____2%_
_Cup SVK_____________2%_____3%____4%_
_Liga SVK_____________3%_____4%____5%_
_Landshold TDR_______0%_____1%____2%_
_Landshold SVK_______3%_____4%____5%_

- Husker du de 3 aldersniveauer fra før? Det samme gælder for konditionens generhvervelse, i så fald at en spiller ikke spiller i en ligakamp (og kun ligakamp). Ældre spiller genvinder mindre end yngre spillere.
- Hvis det sker at en spiller, spiller en ligakamp og ikke har nogen træning fastsat, vil spilleren blive tildelt en lille bonus (1 %) i kondition. Bonussen vil være 2 % hvis det er en spiller der er ældre end 31 år (inklusiv).

Helbred: Helbredet er et niveau fra 0 til 100 %, ligesom kondition. Det har indflydelse, på blandt andet, chancen for at en spiller for en skade i løbet af en kamp. Her er hvordan der virker: - Hvis en spiller ikke er skadet, har en lav kondition, så vil helbredsniveauet langsomt falde.
- Et lavt helbredsniveau vil medføre at din spiller vil være mere udsat for at få en skade i løbet af en kamp. Den skjulte skades tilbøjelighed vil stadig blive taget i betragtning og et lav helbredsniveau vil bare blive lagt til den indikator.
- Når en spiller bliver skadet, vil hans helbredsniveau falde efter skadens omfang. Dette vil bestemme længden af spillerens skadesperiode. En spiller vil genvinde 5 % af helbredet hver dag. Når han når 90 % helbred, vil han blive betegnet som helbredt, og hans skade vil forsvinde.
- Når en spiller er skadet vil han miste noget kondition dagligt afhængig af hans helbredsniveau. Nu lavere helbredsniveauet er, nu mere kondition vil han miste. Så spillere der kommer fra en længere skadesperiode vil formenlig have brug for konditionstræning, da deres konditionsniveau er lavt.

For mere information omkring skalaer, se da i kapitlet om benævnelser i denne manual.

Spillerens evner:
Spillerens evner er numeriske niveauer der går fra 0 til 20. Med træning kan spillerne langsomt (faktisk afhænger det af fremgangen - læs mere i træningskapitlet) forbedre evnerne individuelt. Spillernes evner er altid vist afrundet, unden decimaler, men sandheden er at evnerne altid har en decimal (fx vil 12.34 blive vist som 12). Dette betyder at når du ser en spiller med, lad os sige, 18 afrundet, denne spiller har måske 17.5, 18.49 eller et tal derimellem. Kampmotoren vil bruge decimalerne i sine beregninger, så en spiller med en høj 18 (fx 18.4) vil præstere bedre end en spiller med en lav 18 (fx 17.6).

Hvornår beslutter spillere at trække sig tilbage?
Efter en spiller er fyldt 32 år, kan han bestemme sig for at trække sig tilbage fra fodbold. Du vil få en advarsel på spillerens profilside når han beslutter at trække sig tilbage. Denne beslutning vil altid ske i mellem sæsonerne så du har mindst en sæson til at forberede dit hold på at en bestemt spiller ligger fodbold skoene på hylden.

Hvordan kan spillere blive utilfreds?
En spiller bliver måske ulykkelig af en eller anden specifik grund, som fx: at være på b/reserve-holdet, ikke at være blandt de startende 11, spille for lidt, osv. Dette kan have to effekter: ulykkelige spiller vil ikke forny deres kontrakt og de vil spille lidt dårligere i kampe – selvom det næsten kan ses bort fra.

Hvordan virker spillerkontakter?
Spillere skal underskrive kontrakter for at have lov til at spille for et hold. En kontrakt består af to ting: en længde (i sæsoner) og en ugentlig løn.
Den maksimale længde at en kontrakt er 5 år/sæsoner. Den maksimale løn er bestemt af din klubs lønloft.
Når en spiller er på sit sidste år af kontrakten, vil han kun forny kontrakten hvis han har spillet et bestemt antal minutter. Nu bedre spilleren er, nu flere minutter skal han spille; det maksimale antal minutter de vil stille krav om er 630 minutter (7 hele kampe). Kun liga- og cupkampe er med i disse udregninger.
Efter den 12. runde i ligaen, vil spillere med 1 år tilbage af deres kontrakt, kunne skrive kontrakt med en anden klub transferfrit pga. Bosman-reglen. Når en spiller modtager et bud fra en anden klub vil du have mulighed for at kontra-byde før han vælger (for mere information omkring deadlines tjek da tranferkapitlet i denne manual). Dog vil han til sidst bede om en løn højere end den almindelige.

Hvad betyder spillerens favorit og moderklub og hvad er deres relevans?
Den første klub er meget nem at forstå: det er klubben hvor spilleren startede hans karriere, enten fordi han blev oprykket fra akademiet, eller fordi han var en del af det originale hold. Spillerens favoritklub er dog noget andet: det er klubben hvor spilleren har spillet flest officielle kampe.
Dette er ret vigtigt da holdene vil modtage en procentdel af fremtidige transfers af en spiller, også hvis spilleren ikke længere er i klubben. For mere information om procentdelene kig venligst I kapitlet omkring transfer i denne manual.
Hvordan sælger jeg en spiller?
Ved at gå til hans profilside og vælge ”sælg” i ”vælg en mulighed” menuen, eller ved at gå til Hold>>Transfers og vælg ”sælg spiller”. Du vil finde den relevante information på siden du kommer til. Brug det klogt til at sætte minimumsbeløbet for spilleren.

For mere information omkring transfer og transfermarkedet, brug da tranferkapitlet i denne manual.

Hvordan fyrer jeg en spiller?
Ved at gå til hans spillerside og vælg ”afskedig” muligheden, i ”vælg en mulighed” kassen. Du vil være nød til at betale 2 lønninger, for at kunne fyrer ham. Lav ikke nogle fejl her, der er ingen vej tilbage mår du har fyret en spiller. Så undgå at lege med denne funktion!
Det er desuden også forbudt at fyrer spillere der har spillet for deres u21 eller seniorlandshold. Denne regel hjælper med at forbygge at højtstående spillere bliver fyret ved en fejl (eller med det formål at lave sabotage). Prøv at sælge dem for minimumsprisen i stedet hvis du virkelig gerne vil af med dem.

Spillerens evner
Vi vil som det næste analysere spillerne evner. Evnerne er delt ind I to dele: tekniske og fysiske evner. Begge er nummereret og går fra 0 (minimum) til 20 (maksimum).
- Målmandsevne: hvor god en spiller er til at behandle bolden. Bruges kun af målmanden.
- Indlæg (målmand): hvor god en spiller er til at gribe bolden ved indlæg. Bruges kun af målmanden.
- Reflekser: hvor god spilleren er til at lave en refleks redning. Bruges kun af målmanden.
- Behændighed: hvor behændig en spiller er. Bruges kun af målmanden.
- Tackling: hvor god en spiller er til at takle modstandere. Bruges også til mand mod mand.
- hovedspil: hvor god en spiller er til at heade til bolden. Dette inkluderer spillerens evne til at hoppe.
- Afleveringer: hvor god en spiller er til at lave afleveringer med bolden. Inkluderer bade korte og lange afleveringer.
- Position: hvor god en spiller er til at placer sig I en god position på banen.
- Skud: hvor god en spiller er til at score når han får muligheden.
- Teknik: hvor god spillerens teknik og boldkontrol er. Inkludere dribling.
- Hurtighed: hvor hurtig en spiller kan løbe ved tophastighed.
- Styrke: hvor fysisk stærk en spiller er.

Med alle evnerne forklaret, er det næste punkt at forklare hvilke evner der er vigtige for hvilke positioner. Der er 3 kategorier for hver position: hovedegenskaber, sekundære egenskaber og fysiske egenskaber. De fysiske egenskaber har same betydning for alle spiller; disse er styrke og hurtighed. Dette betyder at en procentdel af det fysiske egenskaber har indflydelse på spillerens samlede evne, det er det samme for målmænd, forsvarer, midtbanespillere og angribere. De to andre kategorier virker således: hovedegenskaberne har den største indflydelse på den samlede evne, og derfor er den vigtigst når man skal sammenligne spillere på samme position. De sekundære egenskaber skal kunne bruges til sammenligning hvis hovedegenskaberne er meget lig hinanden (hvis de sekundære egenskaber også er meget lig hinanden, skal du tjekke de fysiske egenskaber i stedet). Alle de andre evner (de tertiære egenskaber) har også relevans for din spillers samlede evne, men den er næsten ubetydelig i forhold til hoved-, sekundære og fysiske egenskaber. Som det næste vil vi fortælle dig om forholdet mellem evner og position:

Målmand:
Hovedegenskaber: Målmandsevne, Indlæg(målmand)
Sekundære egenskaber: Reflekser, Behændighed

Forsvare:
Hovedegenskaber: Tackling, Hovedspil
Sekundære egenskaber: Afleveringer, Position

Midtbane:
Hovedegenskaber: Afleveringer, Position
Sekundære egenskaber: Tackling, Teknik

Angriber:
Hovedegenskaber: Skud, Teknik
Sekundære egenskaber: Hovedspil, Position

Fysiske egenskaber: Hurtighed, Styrke

Det er vigtig at sige at lige meget hvilken side spilleren spiller i (højre, venstre, centralt) så har det ingen indflydelse på evnerne for hver position. For hvad der tæller her er om spilleren er målmand, forsvarer, midtbanespiller eller angriber.

Du har ikke mulighed for at se spillere for andres holds evner. Den eneste undtagelse er hvis spilleren er på transferlisten og hvis du er manager for landsholdet (i dette tilfælde vil du have mulighed for at se evnerne efter at du har offentliggjort landsholdet).

Hver gang du ser på en bestemt spillers evner, vil der altid være en indikation af hvad der er hovedegenskaber og hvad der er sekundære egenskaber. Derfor er hovedegenskaberne understreget og fede og de sekundære egenskaber er kun fede.

Min Spiller har skiftet position? Hvorfor?

Hver spiller har en samlet evne for hver position. Den højeste samlede evne vil bestemme spillerens position. Med træning kan denne samlede evne ændre over tid. Så derfor der det muligt for en spiller at skifte position hvis den rigtige træning er valgt.

Nogen gange, når du starter med et nyt hold, vil spillernes samlede evne for nogle positioner få dem til at ændre position allerede ved den første træning. Dette er der ikke nogen grund til at tabe hovedet over, du kan nemt ændre det tilbage igen med nogle få træningssessioner.

Der er en anden almindelig fejl brugere ofte laver med nylig oprykkede spiller fra akademierne. De bliver oprykket med en position der ikke lige passer managerens ønsker, og så fyrer manageren bare spilleren. Dette er en stor fejl, da spillere der kommer fra akadamiet har meget lave evner, og derfor meget nemt kan skifte position. Der er et eksempel her i PM der beviser dette: ADM-aenariel købte engang en belgisk målmand. Han havde meget god potentiale, så aenariel lavede bare en langsigtet træningsplan, med afleveringer og position. Efter et par sæsoner, blev denne spiller indkaldt til at spiller for hans landshold, ved U21 verdensmesterskaberne, som… midtbanespiller!


Talenter

Først lige en bemærkning: Det er kun spillere, der bliver trukket fra fodboldskolerne der har en chance for at have et talent. Det betyder at ved udgivelsen af talent-opdateringen vil alle eksisterende spillere ikke bliver påvirket.

Og nu alt om talenter.
- En spiller kan kun have et talent
- Et talent kan ikke blive lært eller trænet ligesom det heller ikke kan blive 'slået fra' eller mistet.
- Talenter bliver tildelt tilfældigt til spillere udtrukket fra akademierne. Som sagt får eksisterende spillere ikke talenter.
- Du behøver ikke købe noget til din fodboldskole for at dine spillere skal blive 'født' med et talent. I gennemsnit vil 1 ud af 10 spillere udtrukket fra et akademi have et talent. Det er dog et gennemsnit; du kan få flere eller færre.
- Talenter er situations- eller taktikspecificerede. De får kun en betydning, når en speciel situation sker. Du vil forstå bedre, når du kigger på listen over talenter en spiller kan have.
- Talenter vil give en bonus til bestemte egenskaber og en straf til en spillers Globale Skill eller en straf til en spillers egenskaber, afhængigt af det bestemte talent. F.eks: hvis en spiller har talentet Hurtig (+2 i hurtighed og -2 i styrke) og han har 20 i Hurtighed, vil hans hurtighed i solskinsvejr i Avanceret Taktik-beregninger være 20+2 altså 22.
- Ligesom med egenskaber, er talenter ikke vist til andre managere, dog undtagen hvis spilleren er til salg på transferlisten. Talentspejdere kan trods navnet ikke finde spillere med et medfødt talent (indtil videre).

Her er listen over talenter en spiller kan have (navn-fordel-ulempe):
GS = Global Skill
KA = Korte afleveringer, LA = Lange afleveringer & DA = Direkte afleveringer

Taktikbaserede talenter
Note: Disse talenter vil kun få betydning hvis du bruger den pågældende avancerede taktik. F.eks. hvis du har en spiller med 'Specialist i højt pres', vil fordelen og ulempen ved talentet kun forekomme hvis du rent faktisk spiller med 'Højt pres'. I modsat fald vil talentet ikke være aktiv.

- Hurtig : +2 til hurtighed ved sol | -2 styrke ved sne eller regn
- Stærk : +2 styrke ved sne eller regn | -2 hurtighed med sol
- Specialist i svagt pres: -2 hurtighed, +2 tackling | -2 GS (hvis du spiller med svagt pres)
- Specialist i højt pres : +2 hurtighed, +2 afleveringer | -2 GS (hvis du spiller med højt pres)
- Specialist i offside-fælde : +2 position, +2 hurtighed | -2 GS (hvis du spiller med offside-fælde)
- Specialist i kontraangreb : +2 afleveringer, +2 hurtighed | -2 GS (hvis du spiller med kontraangreb)
- Specialist i høje bolde : +2 hovedspil, +2 styrke | -2 GS (hvis du spiller med høje bolde)
- Specialist i en-mod-en : +2 teknik, +2 styrke | -2 GS (hvis du spiller med en-mod-en)
- Specialist i zone markering : +2 hurtighed, +2 tackling | -2 GS (hvis du spiller med zone markering)
- Specialist i mand mod mand markering : +2 styrke, +2 tackling | -2 GS (hvis du spiller med mand mod mand markering)
- Specialist i lange skud : +2 skud, +2 teknik | -2 GS (hvis du spiller med lange skud)
- Specialist i førstegangs skud : +2 skud, +2 hovedspil | -2 GS (hvis du spiller med førstegangs skud)
- Specialist i korte afleveringer: +2 GS, når du spiller med KA | -2 GS, når du spiller med en anden stil (undtagen blandet afleveringer)
- Specialist i lange afleveringer : +2 GS, når du spiller med LA | -2 GS, når du spiller med en anden stil (undtagen blandet afleveringer)
- Specialist i direkte afleveringer : +2 GS, når du spiller med DA | -2 GS, når du spiller i en anden stil (undtagen blandet afleveringer)
- Offensivt orienteret : +2 GS, når du spiller med offensiv stil| -2 GS, når du spiller med defensiv stil
- Defensivt orienteret : +2 GS, når du spiller i defensiv stil | -2 GS, når du spiller i offensiv stil
- Aggressiv : +2 GS hvis du spiller med hårde tacklinger | -2 GS hvis du spiller med lette tacklinger
- Kujon : +2 GS hvis du spiller med lette tacklinger | -2 GS hvis du spiller med hårde tacklinger.

Hændelsesbaseret talent
- Super indskifter : +2 GS hvis spilleren kommer på banen efter 60 minutter (incl. minut 60) | -2 GS hvis han er i startopstillingen.
- Motiverende starter : +2 GS hvis spilleren er i startopstillingen | -2 GS hvis spilleren kommer ind som indskifter.
- God taber : +2 GS hvis holdet taber | -2 GS hvis holdet vinder
8. Træningssystem

Træning er en af de vigtigeste aspekter i PManager. Du skal altid være klar over en spillers udvikling. Her følger lidt informationer om hvordan træning virker.

Hvornår foregår træning ?

Træning foregår efter hver af din klubs officielle kampe, dvs ved liga (torsdag og søndag), cup (tirsdag) og træningskampe (tirsdag hvis du er røget ud af cuppen). Det er de dage der spilles i Danmark, vær opmærksom på, at det kan være anderledes i andre lande, dvs spiller du træningskamp i f.eks. Tyskland spilles der mandag. Du kan altid se datoen på din sidste træning fra menuen Hold / Træning.

Hvordan virker træning ?

Træningen er delt i to afdelinger: global træning (manager, assistenttræner og alm. trænere) og en individuel træning for spilleren. Det er altid den individuelle træning, som er afgørende for spilleren. Global træning har kun betydning for om spilleren træner 100% eller ej i sin individuelle træning. Spillere der har en individuel træning forskellig fra hvad en fra din stab er sat til, træner 25% mindre, dvs. de modtager kun 75% af den fulde træning.
Det er vigtigt at nævne at hvis en spiller ikke er sat til at træne individuelt. vil han ikke modtage nogen træning overhovedet (kun en lille fremgang i kondition), selvom staben er sat til at træne forskellige egenskaber. Så husk at sætte hans personlige træning. NB! Fra sæson 35 trænes de fysiske egenskaber på samme måde som alle de andre, dvs en spillers potentiale er afgørende for forbedringer.

Hvad er en spillers potentiale ?

Hver spiller har et individuelt potentiale, som er det han maksimalt kan udvikle sig pr. træning. Jo højere hans potentiale er, jo hurtigere udvikler han sine evner.
Du kan en spillers potentiale, hvis du går til hans informationsside. Alternativt kan man se det på assistenttrænerens holdrapport; du skal dog mindst have en assistenttræner med kvalitet 1 for at kunne se det.
Normalt har yngre spillere højere potentiale, det er primært fordi potentialet falder med alderen, dog falder den ikke før en spiller fylder 21 år, her falder potentiale udviklingen med 25% og det vil den gøre hvert år herefter, men fra 17-20 år er den konstant. Du vil opdage at selvom tekstbeskrivelsen af potentialet kan falde op til to niveauer (og nogengange måske slet ikke falde), er potentialefaldet reelt en værdi, der blot bliver 25% mindre for hvert år.

Hvorfor mister mine spillere evner selvom de spiller ?

Når spillere bliver ældre, kan de endda miste nogle af deres evner. Er en spiller mellem 27 og 29 år, har de 50% risiko for at miste en lille smule af deres evner, selvom de spiller kampe. Er en spiller fyldt 30 år, sker det hver gang. Dette fald sker kun i ligakampene og det er primært de fysiske evner det går ud over. Vi vender tilbage senere om den negative træning for spillere der ikke spiller kampe.

Har alle kampe den samme træningsudvikling ?

Nej det har de ikke, ligakampe giver 100% træning og cup/træningskampe giver 50% træning. Venskabsturneringskampe, internationale turneringer samt landskampe giver ingen træning.

Får alle spillere i truppen træning ?

Nej det gør de ikke. Spillerne skal spille mindst 30 minutter i en kamp, for at modtage 100% træning. Spiller en spiller mindre end 30 minutter eller slet ikke i ligakampe, får spilleren tilsvarende mindre træning, helt ned til 10%, hvis han slet ikke kommer i kamp. I cup eller venskabskampe modtager de ingen træning overhovedet, hvis ikke de får mindst 30 minutter.

Hvordan kan jeg se træningen ?

Det eneste sted man kan se den træning spilleren har fået, er på træningssiden fra menupunktet Hold / Træning. På træningssiden kan du ud for hver spiller, se hans potentiale, hans nuværende træning, udvikling og under overskriften Sidste træning, kan du se stigningen (eller faldet) i den egenskab han træner.

Er det nødvendigt at have en assistenttræner / trænere for at få træning ?

Nej, det er ikke nødvendigt at have en assistenttræner/ alm. trænere for at dine spillere får træning; som manager kan du også sættes til at træne en egenskab ved global træning.

Hvordan virker træning på B/reserve holdet ?

B/reserve holdet er for de yngre spillere, som kan være i denne gruppe indtil de er gode nok til førsteholdet. Her vil de få træning, selvom de ikke skulle komme i kamp. Dog er det kun efter ligakampe at der tilfalder træning til spillere i B-truppen, hvis altså de ikke spiller kamp, for så for de fuld træning, som førsteholdet. Men for de spillere der ikke kommer i kamp, får en straf/reduktion i træningen, dvs at de ikke udnytter deres potentiale helt, derfor er det bedst, at de bedste talenter får minimum 30 minutter i alle kampe. Husk at spillere over 22 år ligeledes får en straf i træningen, hvis de er i B-truppen, derfor er det bedst at de kommer op i førsteholdstruppen. En assistenttræner kan tilføje lidt ekstra procenter af træning, alt efter hans evner, til de spillere som ikke spiller kamp og dermed modtager B-træning.

Hvordan virker fald i evnerne ?

Alle spillere på 27 år eller derover, der ikke spiller kamp, kan risikere at falde i evner, det er ikke sikkert at de falder, men muligheden er der. Er spilleren 30 år eller derover, er det derimod sikkert at han falder, såfremt han ikke spiller. Spillere yngre end 27 år, er ikke påvirket af disse regler. Faldet kan ske på enhver egenskab.

Hvad med træning på ungdomsholdet ?

Træning for en spiller, trukket af ens eget akademi, som spiller på ungdomsholdet, får 100% træning ved ligakampe, selvom de ikke spiller kamp. Spillerne her er slet ikke tilgængelig for startopstillingen, man skal da rykke dem op i B-truppen, hvis man vil give dem erfaring samt træning i træningskampe. Men husk at man kan aldrig rykke dem ned igen.

Kondi og træning

Kondi har en indflydelse på træning. Spiller der har en kondi på mindre en 80% (efter kamp), får en lille straf/reduktion i træningen. Jo lavere kondien er, jo højere straf.

Internationale turnering og landskampe

Der er ingen træning ved internationale kampe eller landskampe.

Min spiller fik mere end 30 minutter, men ingen træning ?

Først skal du tjekke, om hans individuelle træning er sat, nyindkøbte spillere vil altid have deres individuelle træning nulstillet. En anden mulighed for en nyindkøbt spiller kan være, at han har spillet i et andet land dagen før eller samme dag og dermed har modtaget rundens træning.

Hvad sker der, hvis en spiller bliver skadet i kamp? Får han træning?

Det kommer an på, hvor mange minutter han nåede at få, inden han blev skadet. Fik han mindst 30 minutter i kampen, modtager han fuld træning.

Potentiale og udvikling

Potentialet er inddelt i følgende grupper, alt efter hvor hurtigt en spiller udvikler sig pr. 100% træning (f.eks ligakamp eller ungdomsholdet).

Potentiale / udvikling

Verdensklasse / 0,44 – 0,49
Formidabel / 0,39 – 0, 4399
Udmærket / 0,34 – 0,3899
Meget god / 0,29 – 0,3399
God / 0,24 – 0,2899
Acceptabel / 0,19 – 0,2399
Svag / 0,14 – 0,1899
Dårlig / 0,09 – 0,1399
Meget dårlig / 0,04 – 0,0899
Forfærdelig / 0,00 – 0,0399
9. Truppen & klubhold nr. 2/3

Som manager af holdet vil du starte med et hold på 22 spillere. Dit hold er delt i 3 dele: førsteholdet(A), B-holdet (reserverne) og ungdomsholdet.

Størrelse
Du kan ikke have mere end 50 spillere på dit hold (A+B+ungdomsholdet). Ligeledes kan et hold ikke have færre end 11 spillere. Dog kan der være specielle omstændigheder der kan medføre, at et hold har færre end 11 spillere. I så fald er der en speciel feature der tillader dig at hive en lokal spiller op på dit hold – disse spillere har ingen udvikling i egenskaberne, har meget lave færdigheder og har en kontrakt på 375 kr. om ugen. Disse bør kun bruges når du ikke har et minimum af spillere til kampen. Bestyrelsen vil ikke tillade at hive en lokal spiller op hvis du har flere end 15 spillere i truppen.

Førsteholdet (A)
Du kan have så mange spillere du ønsker på 1. holdet - så længe du ikke overstiger de maksimale 50 spillere.

Reserveholdet (B)
Du kan ikke have mere end 16 spillere på B holdet, og de vil have mulighed for at spille med i dit førsteholds kampe. Der er ikke nogle aldersbegrænselser for spillere på dette hold, men husk på at spillere over 22 år ikke vil modtage nogen form for positiv træning, mens de er på reserveholdet. Spillere kan også blive sure hvis de er på reserveholdet for længe.
B-holdets træning sker på samme tid som ligatræninger, så der er 2 træninger pr uge. B-holds spillere vil ikke få træning fra venskabskampe eller cupkampe medmindre de spiller mindst 30 minutter i disse kampe. Som før nævnt, findes der ikke reserveholdskampe - blot en 'holder' for dine yngre spillere.

Ungdomshold
Her er der regler:
- Ungdomsspillere vil kun være dem, der er trukket fra fodboldskolen. F.eks. du kan ikke flytte en spiller fra A eller B holdet til ungdomsholdet
- En ungdomsspiller er ikke ældre en 18 år (17 eller 18). Efter de når 19 år, bliver de flyttet til førsteholdet.
- Du kan til hver en tid oprykke en spiller fra ungdomsholdet til A holdet, men du kan ikke degradere dem tilbage til ungdomsholdet.
- Ungdomsspillere der bliver trukket fra akademiet og er over 18 år vil ryge direkte ind på A holdet.
- Du kan have så mange spillere du vil på ungdomsholdet (men som du vil se, er det umuligt at have mere end 20)
- En ungdomsspiller kan ikke deltage i kampe. Han har ikke en fastlagt position (målmand, forsvar, midtbane, angreb), selvom du har mulighed for at se hvad position han ville være, hvis han var A eller B-holdsspiller.
- En ungdomsspiller kan ikke sælges eller købes via bosman. Han har heller ingen kontrakt. Han får dog løn per uge som de andre. Du kan fyre ham ved at forfremme ham til A-holdet og derefter vælge afskedigelse på spillerens infoside.
- Den træning som en ungdomsspiller modtager, er det samme som ved en normal ligatræning (fuld træning). Husk dog på, at de ikke modtager træning ved cup- og venskabskampe.

For mere præcis information om træning kig under kapitel 8 i manualen.

At kontrollere flere end en klub

Du kan nu kontrollere flere end bare et hold i PManager. At have en klub nummer to eller tre, er det samme som at have en klub. Du har de samme muligheder for hver klub du kontrollerer; disse klubber hænger ikke sammen på nogen måde og er fuldstændigt adskilte.

Der er naturligvis nogle regler angående ejerskab af flere klubber:
- Du må ikke købe/sælge spillere klubberne imellem. Altså ingen spillere kan flytte rundt blandt dine klubber.
- Når du vælger din klub nummer to, skal du respektere reglerne i det land klubben ligger i - heriblandt også de regler som fodboldunionen i landet har vedtaget.
- Du får ingen rangeringspoint for dine præstationer med klub nummer to. Ej heller stigning i omdømme.
- Du kan ikke skifte klub fra din klub nummer to - det gælder kun for din 'hoved'klub.

Andre detaljer:
- Du kan kontrollere op til 3 hold (en hovedklub og to sekundære). Du kan vælge enhver klub fra listen over ledige klubber!
- Det er vigtigt at vide, at du arver alle holdets detaljer når du overtager det. Der sker ingen reset af holdet, når du vælger det som klub nummer to (eller tre).
- Du har en ønskeliste med plads til 250 spillere i hver klub, du kontrollerer.
- Hvis du har PM Fan, vil du have det for alle dine klubber.
- Du skifter mellem dine klubber ved managermenuen (den første drop-down menu der har dit navn) og vælger så linket 'Mine klubber'. Husk, klubberne er bestyret hver for sig.

For at kunne starte en sekundær klub, skal du bruge dine PM mønter! PM Fans får en rabat når man køber dette.
Mere information angående priser og bestilling på vores butiksside.

10. Akademi- og ungdomsspillere

Akademiet er en anden vigtig faktor i spiller. Med et akademi (nogle gange benævnt 'fodboldskole') kan du forfremme unge spillere til dit hold og derved få fremtiden stjerner. Her er en forklaring af alle aspekter omkring akademiet og at forfremme spillere.

Akademikvalitet
Når du starter, vil der ikke være noget akademi (du er nødt til at bygge et). Derefter kan akademiet have et af seks kvalitets niveauer. De er:
- Dårligt Akademi
- Acceptabelt Akademi
- Godt Akademi
- Meget Godt Akademi
- Udmærket Akademi
- Verdensklasse Akademi
Kvaliteten af dit akademi er ikke direkte sammenhængende med kvaliteten(egenskaberne) af de spillere du forfremmer, men mere med deres potentiale. Dette betyder at jo bedre dit akademi er, jo større er chancen for at forfremme spillere med et højere potentiale (som udvikler sig hurtigere ved træninger).

Kvalitets ændringer
Som sagt, starter du uden et akademi, og derfor også uden mulighed for at forfremme spillere. Du bliver nødt til at bygge et akademi med det første niveau af kvalitet (dårlig) for at kunne udnytte forboldskolen. En forbedring af kvaliteten foregår trinvist, hvilket betyder at man forbedrer i den rækkefølge som er nævnt ovenfor (Dårlig >> Acceptabel... indtil Verdensklasse). Udfra denne regel ses det, at man ikke kan springe et niveau over og altså gå fra Dårlig til Udmærket el.lign. Ydermere kan du højest forbedre dit akademi 3 gange på en sæson, men du kan dog ubegrænset forringe kvaliteten.

Maximum antal forfremmede spillere
Du kan højest forfremme 10 spillere per sæson (dog kan du anmode din bestyrelse om flere træk. Mere om dette senere). Du bør - for at maksimere de nye spilleres træning - bruge alle dine 10 træk i starten af sæsonen.

Forfremmede spilleres egenskaber
De nye spillere du trækker vil have meget lave værdier i deres egenskaber. Ingen spillere vil have en egenskab over 10 (hvor skalaen er 0-20). Spillerens alder vil ligge i intervallet 17-19 år.

Spillerens position og side
En forfremmet spillers position og side er fuldstændig tilfældig. Da spillerens egenskaber er meget lave, kan du ofte skifte hans position vha. specifik træning. En spillers side (højre, venstre, central) er dog fast og vil ikke ændre sig i hans karriere.

Specialiteter
Specialitet er en tilføjelse til dit akademi og du kan vælge en ud af de tolv egenskaber som specialitet. Dette vil fjerne begrænsningen på den valgte egenskab; f.eks. hvis specialiteten er Skud, kan den udtrukne spiller have op til 20 i netop Skud-egenskaben. Med specialitet er der også en minimum værdi egenskaben kan have, nemlig 10. Kort sagt, vil en specialitet-egenskab ligger i intervallet 10-20 og de andre egenskaber vil ligge fra 0-10.
Du kan kun have en specialitet ad gangen og kan kun lave en ændring vedr. specialitet per sæson.

Vedligeholdelses priser
Der er en månedlig udgift ved at have et akademi m/u specialitet. Priserne er som følger:
- Dårligt akademi: 37.500 kr
- Acceptabelt akademi: 56.250 kr.
- Godt akademi: 75.000 kr.
- Meget godt akademi: 112.500 kr.
- Udmærket akademi: 150.000 kr.
- Verdensklasse akademi: 225.000 kr.
- Specialitet: + 450.000 kr. (lagt oven i omkostningerne)

Du kan finde alle muligheder ang. akademiet under 'Holdnavn' -> 'Bygninger' -> 'Akademi'
11. Transfers

Transfersystemet er opdelt i 3 grupper : Almindelig transfer, fri transfer og Bosman transfer.

Bosman transfer
Bosmanreglen tillader spillere at skifte til andre klubber i slutningen af deres kontrakt uden nogen form for kompensation til spillerens aktuelle klub.

Efter den 12. ligarunde er afviklet, kan du afgive tilbud til spillere med et år tilbage af deres kontrakt. Skiftet sker ikke straks efter buddet, men afgøres ved en auktion hvor højeste bud vinder. Auktionen for disse spillere foregår på tirsdage og fredage kl. 10.00 PM-Tid (kl. 11.00 i DK). Du kan højest købe 5 spillere via Bosman pr. sæson, så vælg med omhu. Spillerne vil skifte til deres nye klub når sæsonen slutter, hvis truppen i deres nye klub ikke overstiger 50 spillere.

Hvis en spiller købt gennem Bosmansreglen, sælges den 1. sæson i deres nye klub, vil der blive pålagt et transfergebyr på 30%.

Skulle en Bosman spillers aktuelle klub blive slettet, vil denne spiller indtræde i en venteposition indtil skiftet til den nye klub gennemføres.

Fri Transfer
Fri transfer er skabt for tidligere og nuværende landsholdsspillere, hvis hold er blevet slettet pga. inaktivitet.

Dette marked fungerer mere eller mindre som Bosman-markedet(læs ovenstående): Spilleren vil vælge det hold, der tilbyder ham den højeste løn. Den eneste forskel er at du skal betale et underskriftssalær svarende til 12x lønnen du har budt. Har du f.eks budt 10000kr i løn, skal du betale spilleren et engangsbeløb på 120000kr i underskriftssalær. Som ved Bosmanreglen er der også her et transfergebyr på 30% ved et evt. videresalg.

Det transferfrie markeds auktioner har deadline hver torsdag klokken 12.00 PM-Tid (kl 13.00 i DK). Du kan finde spillere på fri transfer under menuen i venstre side: Hold -> Transfer, her vælger du i fra menuen i toppen -> Transferlist -> Frie Spillere.

Almindelig Transfer
Den sidste del der skal forklares omrkring tranfersystemet er almindelig transfer. Der er flere trin der skal afvikles for at gennemføre en almindelig transferhandel. Først skal en manager sætte en spiller til salg, hvorefter spilleren kan ses på transferlisten med et minimumbeløb samt deadline for sidste bud. Deadline er altid nøjagtig 3 dage efter spilleren er sat til salg. I løbet af disse 3 dage kan alle managere byde på spilleren. Alle bud er skjulte: Dette er kaldet en lukket auktion. Dog kan du (hvis du har en talentspejder), se gennemsnitsbuddet fra de 10 højeste bud. Nøjagtigheden af gennemsnitsbuddet vil afhænge af din talentspejders skarpsindighed. Så snart deadlinen udløber, vil den involverede spiller, skifte til holdet der har afgivet det højeste bud. Der vil blive afsendt en besked om at auktionen er tabt, til 20 managere med de højeste bud under vinderen.

Transferlisten (til almindelig transfer)
Du kan finde transfer listen ved at gå til: Hold -> Transfer -> Transferliste. For at gøre søgningen nem, kan du vælge Transferliste -> Filter, hvor der kan indtastes en række kriterier til et evt. indkøb.

Spillerene på transferlisten er sorteret efter deres deadline, med den nærmeste deadline øverst. Til højre på listen (hvor der står ”køb”) kan du vælge at afgive et bud. Derved kommer du til en side, der er delt op i to sektioner: Buddeltaljer og kontraktdetaljer. Under buddeltaljer kan du se alle de økonomiske detaljer vedrørende købet. Kontraktdetaljer er sektionen hvor du kan placere dine bud, løn og kontraktlængde.

Lønloft
Lønloftet er et beløb som fortæller hvor meget dine spillers og stabs samlede løn må være. Dette anvendes ikke kun når du køber spillere, men også ved kontraktforlængelse. Hvis dette beløb overstiges er det kun muligt at tilbyde en kontrakt på 22500 kr. Et eksempel kunne være:
Din klub har et lønloft på 750000 kr og dine samlede lønudgifter er på 675000 kr. I denne situation kan du maksimalt tilbyde en spiller 75000 kr i løn. Lad os nu forestille at dine samlede lønudgifter er på 750500 kr, dermed er du kommet over klubbens lønloft og kan kun tilbyde kontrakter på 22500 kr, indtil du er kommet under klubbens lønloft igen.

Klubbens lønloft afgøres af hvilken division du ligger i, samt klubbens omdømme. Du kan læse mere om klubbens omdømme under pkt. 17 'Hold' i denne manual.

Transfermarked gebyr
At handle på transfermarkedet er ikke gebyrfrit. Der findes to typer af gebyr.
Den første omhandler spilleres tidligere klubber.

Spillerens favoritklub: Modtager 5% af transfersummen.
Spillerens moderklub: Modtager 2% af transfersummen.

Du kan læse mere om dette under pkt. 7 'Spillere' i denne manual

Den næste form for gebyr, afhænger af hvor mange kampe spilleren har spillet for det sælgende hold.
Her er nogle forskellige værdier for dette gebyr:

- 0 eller 1 kamp: det sælgende hold taber 13% af transfersummen
- 2 eller 3 kampe: 11%
- 4 eller 5 kampe: 9%
- 6 eller 7 kampe: 8%
- 8 eller 9 kampe: 7%

- 10 eller 11 kampe: 6%
- 12 eller 13 kampe: 5%
- 14 eller 15 kampe: 4%
- 16 eller 17 kampe: 3%
- 18 kampe eller mere: 2%

Som tidligere nævnt findes der også gebyrer for ”Bosman spillere” og ”Fri transfer spillere”. Gebyret for disse er det samme, nemlig 30% af transfersummen. Bosman spillere vil have dette gebyr hele den første sæson efter sit skifte, hvor de 30% vil blive tildelt spillerens forrige klub. Spillere fra fri transfer vil også have et gebyr på 30% i hele hans første sæson. Spillere købt en måned før en ny sæson, vil få gebyret overført til den nye sæson.

For høje transferbud
Alle bud skal foretages i henhold til hvad der er en realistisk transfersum. For høje købspriser kan ødelægge den gode atmosfære mellem spillets brugere, så pmanagers stab har muligheden for at ændre og annullere handler. hvis de mener at der har foregået en ulovlighed.

I tilfælde af at du har modtaget et alt for højt bud, er det bedste at kontakte pmanagers stab og ikke bruge af de penge du har modtaget, før du har fået svar fra staben.
Forsøg aldrig at drage fordel af disse urimelige situationer, da det i sidste ende rammer dig selv.
12. Stadion

Dit stadions størrelse er også en af PMmanagers vigtige faktorer. Jo flere pladser der er på stadion, jo flere tilskurer indtægter er der, dog med den forudsætning, at dit hold kan anskaffe sig en tilsvarende stor fanskare.

Ulempen ved at have et for stort stadion til ens klub og fanskare, er vedligeholdelses omkostningerne, så det er vigtigt ikke at bygge for stort for tidligt. Kan du ikke fylde stadion rimeligt op taber du penge, da omkostningerne overskygger indtægterne. På den anden side mister du også indtægter, hvis dit stadion ikke er stort nok og der er prop fyldt til hver kamp. Så er det tid at udbygge.

Dit stadion er opdelt i 8 tribuner og du bestemmer selv hvilke du vil udbygge og hvor mange pladser du ønsker på de forskellige tribuner. Det har ingen indflydelse på indtægter eller resultater på banen hvilke tribuner der bliver udbygget. Det er kun dit stadions samlede størrelse der har indlydelse på entré indtægter. .

Entreprenør arbejdet med udbygningen tager noget tid (nogle PM måneder = RL uger), men den nøjagtige tid kommer an på hvor stor udbygningen er. Så du bør prøve dig frem med forskellige tilbud (størrelser) og se hvor lang tid det forventes at tage.

Du kan også reducere størelsen af dit stadion, hvis det koster dig for mange penge, f.eks hvis du er rykket ned i en lavere division eller taber alle dine kampe. Er dette aktuelt skal du vælge ’fjern’ i stedet for ’udvid’ inden du vælger antallet af pladser der skal fjernes.

Prisen for at udvide er kr. 150 og for at fjerne kr. 38 pr. siddeplads.

Du kan ikke justere på billet priserne, de er konstante og styres af PM’s Admins

Du finder dit stadion under menuen Hold / Bygninger og vælger fanen Stadion.

Stadionoverdækning
Alle klubber har mulighed for at lave overdækning af deres stadion uanset hvilken division man spiller i eller hvor stort stadionet er. Det koster kr. 3.000.000 (3 mill.) at lave en overdækning og det tager 2 PM måneder (2 RL uger). For at se hvad det har af betydning skal du læse afsnit 14 Kampen her i manualen.

Banetype
Alle klubber starter med en græsbane på deres stadion. For klubber i Superligaen og B-rækkerne er det obligatorisk at have en græsbeklædt bane, så hvis man rykker op fra C-rækkerne får man helt automatisk en græsbane (hvis man altså har haft fjernet den tidligere). Ligger man i C eller D kan man vælge at fjerne græstæppet og bare spille på jord. For at se hvad det har af betydning skal du læse afsnit 14 Kampen her i manualen.
13. Taktik

Taktik spiller en hovedrolle i Pmanager. Vi kan grundlæggende dele taktikkerne i fire dele; valg af de startende elleve, formationer, avancerede taktikker og hændelser. Alle har de en hovedrolle i kampens udfald. Vi vil nu lave individuelle forskelle på de fire dele.

Startende elleve
Du kan sætte de startende elleve under Kampe -> Kampdag. I tilfælde af at du bliver omdirigeret til dit kampprogram betyder det at du skal opdatere dine holdkampe for at kunne vælge dit hold til de pågældne kampe. For at gå tilbage til valg af de elleve startende vælg ”Startopstilling” i top menuen. Du vil nu komme til en side hvor du kan sætte 3 ud af de 4 taktik dele i Pmanager; De startende elleve, holdformation og avancerede taktikker. Vi vil kun fokusere på startende elleve i denne del.

Hvis du vil maksimere dine chancer for at vinde skal du selvfølgelig vælge de elleve bedste spillere. Du vil have alle spillere fra A- og B-holdet til rådighed. Kig på ”Spiller” sektionen i manualen så du ved hvilke færdigheder der er vigtige for de forskellige positioner og derfor er de bedste spillere.

Nogle brugere rapporterer til os, at de har nogle problemer når du ønsker at sætte deres allerførste opstilling nogensinde. Systemet er rimelig simpelt, men kan dog forvirre nye brugere. For at skifte spillere ind skal du klikke på spilleren, og for så at skifte vedkomne med en skal du bare klikke på ham du ønsker at skifte ham med. Hvis du vil se spillerens profil side kan du bare sætte musen hen over det lille informationsbillede. Efter du har sat alle de spillere du ønsker indskiftet, skal du bare klikke på ”Send Startopstilling”.

Formationer
I formationsdelen af startopstillingssiden er du også nødt til at vælge måden dine spillere skal stille op på banen, om de skal spille defensivt eller offensivt og hvilke afleveringer de skal bruge.

Vi vil starte med formationer. Formationerne er formenligt den vigtigste til på en fodboldbane. Der er ikke noget godt i at have 11 fantastiske spillere hvis du spiller med en dårlig formation. I PM er formationer virkelig vigtige!. Grundlæggende du skal prøve at sætte formationer så du har flere spillere på de zoner af banen hvor du ønsker at kampen skal gå gennem, og også have de samme fordele i de samme zoner af banen som din modstander prøver at spille gennem. F.eks. Hvis du spiller med kun en central forsvar mod tre centrale angribere ved din modstander så vil dit hold sandsynligvis tabe rigtig mange bolde i denne zone og din modstander vil må mange chancer.

Formations vælgeren burde være meget nem af forstå; du skal bare flytte cirklerne(de skal forstås som spillerne) rundt på banen for at vise hvilken opstilling du vil spille. Du skal vide at enhver formation skal have mindst 3 forsvarer, 2 midtbaner og 1 angriber. Du kan ikke have mere end 1 spiller på hver fløj og ikke mere end 3 på midten.

Om du spiller defensivt eller offensivt og hvilken måde du vil lave afleveringer på kan også vælges lige over formationsvælgeren.

Så hvad er de tilgængelig afleverings stile?
Der er fire:
- Kort: Bolden går oftest gennem alle zoner af banen før den når angrebet. Du skal spille denne stil hvis du er sikker på at du vil vinde alle kampe på midtbanen. En god indikation af at du har valgt en rigtige beslutning omkring valg af korte afleveringer er hvis du har mest boldbesidelse. Du skal ikke spille med kort hvis du midtbane er svag eller hvis den vil blive svag i en given kamp(f.eks. hvis du skal spille mod en midtbane med 3 centrale midtbaner og du kun spiller med 1).
- Lang: Hvis du spiller men denne stil vil bolden oftest få direkte fra din defensive midtbane til angrebet. Det er en rigtig god stil hvis du har en svag midtbane og et godt angreb; og et godt angreb hvorfor= Fordi der er en ekstra risiko i lange afleveringer og det er nemmere for modstanderens forsvare at vinde bolden. Trods denne ekstra fordel til forsvaret, vil dette ikke kunne ses i forsvarets zoneratings
- Direkte: Virker næsten på samme made som lange afleveringer, dog er chancerne for at afleveringer bliver lange endnu store. Brug den når du er sikker på at dine angribere er meget bedre end din modstanders forsvar. - Mixed: Kombinerer både korte og lange angribere.

Konklusionen er er at, selvom du har gode angribere, hvis du vælger de forkerte afleverings stil kan du få nogle problemer i at lave scorings chancer.


Og hvad så med spillestilen? Hvad er de? Defensiv, normal eller offensivt?
- Defensiv: Den vil give et boost til dine forsvarers og din målmands ratings, og dine angribere vil falde med det samme.
- Offensiv: Den vil give et boost til dine angrebs ratings og din defensive ratings vil falde med den samme.
- Normal: Der vil ikke blive nogle ændringer i ratings.

Så hvad skal du vælge? Vælg den der vil give bedst balance på dit hold. Eksempel: Hvis du har et fantastisk angreb og et dårligt forsvar ville det være oplagt at vælge en defensiv stil(eller i stedet spille offensivt og derved give en endnu bedre angreb på bekostning af din forsvar). Eller hvis du ønsker at spille 0-0, så spil defensivt og en formation med 5 forsvarer.

Avancerede Taktikker
Avancerede Taktikker(ATs) er en af de sværeste dele at mestre i spillet. Mekanismen bag ATs er ret simple: Grundlæggende sammenligner Kamp Motoren direkte summerne(eller gennemsnittet afhængelig af AT’en) af spillerens færdigheder som de Adcancerede taktikker kræver. Hvis du vinder disse ting vil holdet modtage en bonus i zone ratings. Du vil vide om du vinder ATs da der i kamprapporten vil komme en sætning som nævner dette. Nogle ATs er sammensat af to betingelser eller endda tre. Dette betyder at hvis du ønsker at vinde AT skal du vinde alle betingelserne. Dog har hver betingelse sin egen bonus, dette betyder at f.eks. I ATs med tre betingelser trods det at du taber AT’en med kun en betingelse, vil du stadig vinde de to andre betingelser og modtabe bonusen. I ATs med to betingelser kan den samme ting ske.

Vi vil nu lav én fuld beskrivelse af alle betingelserne som de advancerede taktikker har.

Pres
Hvordan virker det?

Normal: ingen forskel

Svag
Virker godt hvis;
1. Summen af hurtighed af dine spillere er lavere end din modstanders spillere.
2. Summen af tackling af dine spillere er højere end dine modstanders spillere.

Begge betingelser tæller det samme

Højt
Virker godt hvis;
1. Summen af hurtighed af dine spillere er højere end din modstanders spillere
2. Summen af afleveringer af dine spillere er højere end din modstanders spillere.

Offside fælde
Hvordan virker det?

Ja
Virker godt hvis;
1. Dine forsvare har mere position end dine modtanders angribere (ved at udregne gennemsnit)
2. Dine forsvarer har mere hurtighed end din modstanders angribere (ved at udregne gennemsnit)

Nej
Den advancerede taktik vil være slået fra.

Kontra angreb
Hvordan virker det?

Ja
Virker godt hvis:
1. Summen af aflevering af dine spillere er højere end din modstanders spillere
2. Summen af hurtigheden af dine spillere er højere end din modstanders spillere (højere bonus end aflevering)
3. Din Taktik (formation + spillestil) er defensiv (F.eks. vil en offensiv formation med en defensive spillestil gøre det. Du bliver nødt til at gøre dig dine egne erfaringer og bruge din sunde fornuft for at finde ud af det) Der er også en lille bonus hvis modtanderens hold mentalitet er offensiv (mix af taktik/mentalitet) men dette er ikke en betingelse for at vinde den avancerede taktik

Hurtighed er den mest vigtige forhold af denne AT; efter det aflevering. Den sidste er den defensive formation.

Nej
Den Avancerede taktik vil ikke være aktiveret.

Tackling
Hvordan virker det?

Normal
AT vil ikke være aktiveret

Let
1. Reducerer chancen for at dine spillere modtager gule og røde kort
2. Reducerer chancen for at din modtanders spillere bliver skadet.

Hård
1. Øger chanchen for at dine spillere modtager gule og røde kort.
2. Øger chancen for at din modstanders spillere bliver skadet
3. Lille bonus til holdet.

Du vil aldrig kunne se i kampraporten om denne AT bliver brugt, men den er stadig ret vigtig.


Høje bolde
Hvordan virker det?

Nej:
Høje bolde vil ikke være aktiveret

Ja:
Virker godt hvis:
1. Summen af dine spilleres hovedstødsevne er større end din modstanders spillere;
2. Summen af dine spilleres styrke er højere end din modstanders spillere.

En-mod-en
Hvordan virker det:

Nej:
Ikke den store forskel

Ja
Virker godt hvis:
1. Summen af dine midtbanespillere og angriberes teknik og styrke er større
end summen af forsvarerne og midtbanespillerne fra modstanderholdets tackling og styrke (gennemsnitligt).

Målmandsstil
Hvordan virker det:

Ikke defineret: Ikke den store forskel

Stå inde
Virker godt hvis:
1. Summen af din målmands reflekser og målmandsevne er større end summen af din modstanders angriberes hovedspil og skud (gennemsnitligt).

Indgreb i feltet
Virker godt hvis:
1. Summen af din målmands behændighed og indlæg er større end modstanderens angriberes hovedspil og teknik (gennemsnitligt).

Markering
Hvordan virker det:

Ikke defineret: Ikke den store forskel

Zone
Virker godt hvis:
1. Summen af dine forsvarere og midtbanespilleres hurtighed og tackling er større end
summen af din modstanders midtbanespillere og angriberes position og hurtighed (gennemsnitligt).

Mand mod mand
Virker godt hvis:
1. Summen af dine forsvarere og midtbanespilleres styrke og tackling er større end summen af din modstanders midtbanespille og angriberes position og styrke (gennemsnitligt).


Vejr
Selvom det er en AT så har managere ikke mulighed for at deaktivere den af åbenlyse grunde. I hver eneste kamp, om det er sol, sne eller regnvejr vil denne AT blive udregnet. Der er to typer vejr ATs; godt vejr og dårligt vejr. Godt vejr når solen skinner og dårligt når det regner eller sner.
Når det er godt vejr, vil ME sammenligne hurtighed mellem alle spillere på banen
Når det er dårligt vejr vil ME sammenligne styrke mellem alle spillere på banen.
Bonusen som opnås ved denne AT afhænger at hvor stor forskellen i hurtighed eller styrke er på de to hold. Så hvis forskellen mellem de to hold er meget stor vil bonusen til holdet som har det højeste også være meget stor.

Dette er alle ATs der afhænder af en spillernes færdigheder i PM. Du tænker måske nu hvilken AT der så giver den største bonus. Her er der så en liste(Startende med de ATs der giver højest bonus)

1. Kontra Angreb
-- Alle på samme niveau ---
2. Markering
3. Pres
4. Offside-fælde
5. En-mod-en
-- Alle på samme niveau –-
6. Høje bolde
7. Målmandsstil
-- Alle på samme niveau
8. Tackling

Beregningerne af de Advancerede taktikker sker hver gang en spiller ændring sker(udskiftning, udvisning, osv.) Dog er de kommentarer du ofte ser i kampraporten du vil se altid resultatet af den første udregning i starten af kampen. Dette sker af praktiske grunde. Det ville være meget rodet at se en masse ens kommentarer omkring de samme ATs.


Foretrukne side
Du kan vælge hvilken side af banen dit hold skal angribe mest over(Højre/Venstre/Center) Det vil være klogt at vælge en side hvor dit hold har gode spillere. Husk også på at bolden passerer gennem midtbanen, før den når angrebszonerne. Eksempel: Du spiller en formation med 3 centrale midtbanespillere og 3 angribere; alt andet end Center som side vil være et tåbeligt valg. Eksempel 2:: Det vil også være uklogt at vælge venstre side og så ikke spille med nogen venstre midtbane(selvom dit venstre angreb er fantastisk).

Hvis du vælger normal, vil dine spillere tilfældigt vælge hvilken side de vil angribe igennem.

Kaptajn
Vælg hold kaptajn. Hvis ikke du vælger en vil KampMotoren tilfældigt vælde en når kampen skal til og igang. En god kaptajn er en spiller med høj professionalisme. Hold kaptajnen har en lille indflydelse på KampMotoren men dog vil det give en bonus til holdets morale. Denne bonus vil blive højere jo højere professionalisme spilleren har.

Straffesparksskytte
En god straffesparksskytte er en med høje tal i Teknik og Afslutninger. Under Spillerrapporten vil det også være muligt at se hvor høj level en spiller har en at skyde straffespark.

Hold Instilling
Holdets indstilling er en af de mest vigtige ting I spillet da den bruges I alle kampe pånær venskabskampe. Landshold kan dog også bruge dem i venskabskampe.

Her er en forklaring på de tre muligheder.

Sæsonens Vigtigste Kamp
Sæsonens Vigtigste Kamp(SVK) kan bruges for at forbedre holdets præstationer i alle zoner af banen. Du skal bruge denne mulighed klogt, da holdets morale vil falde meget hvis du taber selvom du bruges SVK. Tænk også på når du spiller SVK vil dine spillere blive mere trætte og derfor miste mere kondition. Et hold kan bruge Sæsonens Vigtigste Kamp to gange på en sæson. I landsholdskampe kan de bruges både i venskabskampe og i officielle kampe. Et landshold har mulighed for at bruge 2 SVK i venskabskamp + kvalificering til Verdensmesterskabet og to yderligere i Verdensmesterskabet.


Normal
Holdets instilling vil ikke være aktiveret hvus du vælger normal, og spillerne vil spille som de plejer.

Afslappet
Ved at bruge afslappet instilling vil dit hold modtage en straf på alle zoner af banen. Effekten vil blive den absolut modsatte af en SVK: udover straffen i zoneratings vil dine spillere blive mindre trætte og hvis du vinder kampen vil dit holds morale stige.

Der er ingen begrænsning for hvor mange gange du kan spille Afslappet.

Hændelser
Hændelser spiller en nøglerolle i den taktiske side af spillet(Lige så vel som alle andre dele af denne sektion). Hændelser giver manageren mulighed for at ændre kampens forløb mens den bliver spillet. Dette er en simulation af de muligheder en manager i de virkelige er nødt til at gøre under en kamp.

PT er der fire slags hændelser i Pmanager: Udskiftninger, formations ændringer, stil(Afleveringsstil og spillestil) og foretrukne side. Vi vil beskrive hver type af hændelser senere i denne sektion.

Nu vil vi snakke om betingelser du kan sætte. Der er fire betingelser du skan sætte, de er:

Minut: Ret selv-beskrivende. Du kan sætte et minut for hvornår du ønsker at hændelsen skal ske.
Resultat: Hvad enten hvis du ser ud til at vinde, tabe eller spille uafgjort. Simpelt!
Med: Den eksakte målforskel for hvornår hændelsen skal ske. Enten med 1,2,3,4 eller mere end 4 mål. Husk at f.eks. hvis du vinder med 1 mål er det; 1-0, 2-1 osv. Hvis resultatet er 2-0 vinder du med 2 mål.
Efter mål: Hvis du ønsker at hændelsen skal ske umiddelbart efter mål scoret af enten dit eller din modstanders hold. Denne mulighed valg hvis der ikke er valgt noget minut.

Nu vil begynde at snakke om de forskellige typer af hændelser.

Udskiftning: Lige ud af landevejen. Du kan dog kun have 3 udskiftninger i hver kamp. Andre ting du skal vide er at spillere der bliver sat på banen altid vil komme ind på den samme plads som ham de er blevet udskiftet med.
To meget vigtige advarsler: Efter de nye regler er det nu også muligt at udskifte en spiller der tidligere i kampen er kommet ind, i så fald skal denne udskiftning bare stå under hændelser. Når du laver en udskiftning under hændelser skal du også vælge hvor højt prioriteret denne udskiftning skal være. Du kan enten vælge Normal, hvis udskiftningen ikke vil ske hvis ud får en skade, eller høj, hvor udskiftningen vil gå igennem trods det at du får en skade.

Efter de nye regler er det nu også muligt at en spiller ændrer plads når han bliver indskifter, f.eks kan du skifte en angriber ud og sætte en midtbane ind. Dog skal du stadig overholde regler for formationer dvs. 3 forsvarer. 3 midtbaner og 1 angriber.

Formations ændringer:
Ud over det åbenlyse er der ting du skal vide omkring formations ændringer, især omkring spillere position. I en formation hændelse kan du kun vælge den formation du ønsker at skifte til. Det kan sagtens ske at den gamle formation er helt anderledes fra den nye. Dette betyder at Kamp Motoren(ME) er nødt til at skifte position for nogle af dine spillere for den nye formation. Denne proces er nem at forklare men det er komplekst da det ikke er muligt at beskrive hver enkel ting på grund af de store antal formationer du kan vælge i PManager. Grundlæggende så kigger ME på formationen og finder så den spiller der passer bedst til hver plads startende fra forsvaret.

Andre vigtige aspekter omkring din stategi
På trods af at det ikke er direkte relateret til taktik for kampene er der to ting vi gerne vil nævne i denne sektion nemlig Holdånd og Holdintegration.

Holdtale

Ved at gå ind under Kamp >> kampdag kan du oppe I topmenuen vælge holdtale og du vil komme in på en side hvor du kan give dit hold en holdtale. Holdtalerne påvirker grundlæggende holdmoralen. Som du kan læse i ”Kampen” sektionen i hjælpe manualen. Holdmorale er en variable i ME du ikke skal glemme.

De variabler der vil hjælpe en holdtale med en blive succesfuld er grundlæggende dine startende elleves professionalisme, din nuværende holdånd og din sidste kamps resultat. Du skal vide at normalt vil holdtale ikke have nogen effekt hvis dine spillers professionalisme er under gennemsnitlig. Så tænk dig om når du vælger holdtale: dårlige holdtaler vil have en negativ effekt på holdånden.

Den eneste holdtale der ikke kan give en negativ effekt ”Respekter altid modstanderen”


Holdånd
Som sagt tidligere, så er holdånd noget du ikke bare skal ignorere. Det er ikke en virkelig vigtig del af ME men det vil bestemt hjælpe dig men af vinde kampe hvis du kan optimere holdånden ved at bruge holdtaler. Holdånd bliver kun påvirket af resultater i liga og cup kampe. At vinde kampe vil gøre holdånden bedre og at tabe kamp vil gøre det modsatte. Holdtaler vil også hjælpe med at forhøje holdånden hvis du bruger dem ordenligt.

Hold integration
Ligesom Holdånd så er hold integration også en vigtigt ting du ikke bare skal ignorere. Bare forestil din denne ting. På et rigtigt fodbold hold er holdet bygget om om spillere som spillere sammen og har gjort det I lang tid og kender hinanden godt: den ultimative konsekvens er at de vil spille meget bedre som et hold. PManager er mere eller mindre det samme: Hver spiller har sin egen integrations. Denne integration bliver forhøjet med liga, cup og venskabskampe. Hold integrationen bliver så bestemt ud af integrations gennemsnittet af alle spillere.

Når en spiller kommer til holdet bliver integrations tælleren 0 sat. Hold integrationen har en grænse(ligesom din individuelle integration af spillerne) ME vil kun bruge integrationen af de spillere der spiller.
14. Kampen

Kampen er der, hvor alting sker! Kampmotoren (ofte refereret til som match engine (ME)) er kernen i PManager. Du burde læse dette afsnit grundigt, hvis du vil forstå, hvordan kampmotoren fungerer.

Det bedste at gøre er at læse afsnittet om taktik, så dette afsnit om kampen, og så afsnittet om taktik igen!

Nå, grundlæggende er banen opdelt i 12 zoner, hvilket du kan se nedenfor:

____________
| 1 | 4 | 7 | 10 |
-------------------
| 2 | 5 | 8 | 11 |
-------------------
| 3 | 6 | 9 | 12 |
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Hjemmeholdets zoner (spiller fra venstre mod højre):
1 Venstreforsvar
2 Midterforsvar
3 Højreforsvar
4 Venstre midtbane (defensiv)
5 Central midtbane (defensiv)
6 Højre midtbane (defensiv)
7 Venstre midtbane (offensiv)
8 Central midtbane (offensiv)
9 Højre midtbane (offensiv)
10 Venstreangreb
11 Centerangreb
12 Højreangreb

Udeholdets zoner (spiller fra højre mod venstre):

12 Venstreforsvar
11 Midterforsvar
10 Højreforsvar
9 Venstre midtbane (defensiv)
8 Central midtbane (defensiv)
7 Højre midtbane (defensiv)
6 Venstre midtbane (offensiv)
5 Central midtbane (offensiv)
4 Højre midtbane (offensiv)
3 Venstreangreb
2 Centerangreb
1 Højreangreb

Bemærk: I øjeblikket giver defensiv og offensiv midtbane fælles ratings. Alligevel ses det fra kampmotoren som forskellige zoner og er en del af de særskilte zoner, som bolden må passere, når den bliver spillet fra forsvaret op til angrebszonerne.

Hvordan fungerer dette?
Bolden flyttes fra en zone til en anden hvert minut, men flyttes altid enten horisontalt/vandret eller diagonalt/skråt og aldrig vertikalt/lodret (bolden kan f. eks. ikke flyttes direkte fra zone 7 til 9).

Begge hold har deres egne zoneratings, der konstant bliver sammenlignet for at afgøre, hvor bolden skal flyttes hen næste gang samt hvilket hold, der kommer i boldbesiddelse.

Et kampeksempel:
Hjemmeholdet har bolden i zone 6 og laver en lang aflevering til zone 10.

Så lad os forestille os alle tænkelige muligheder:
A. Hjemmeholdet får boldbesiddelse:
- den næste sammenligning vil blive hjemmeholdets zone 10 rating (venstreangreb) mod udeholdets zone 10 rating (højreforsvar)
- hvis hjemmeholdet vinder denne sammenligning, vil der blive en scoringsmulighed for hjemmeholdet, og den næste sammenligning vil blive hjemmeholdets zone 10 rating (venstreangreb) mod udeholdets målmandsrating.
B. Udeholdet får boldbesiddelse:
- udeholdet vil afgøre, hvor boldes skal flyttes hen
- og processen gentages herefter.

Hvordan udregnes zoneratings?
Ratings udregnes hovedsageligt efter spillernes globalskill (udregnes efter en formel, der kombinerer alle spilleregenskaber. Denne formel er ikke offentliggjort, men det er lykkedes for nogle brugere at lave deres egne tilnærmede værdier). Ratings afhænger også af spillerne i den enkelte zone. F. eks: hjemmeholdets zone 1 rating er baseret på venstre backs globalskill med en lille påvirkning fra holdets gennemsnitlige rating (gennemsnit af alle ratings).

Hvis du har mere end en spiller i en zone (f. eks. 3 midterforsvarere), vil ratingen blive gennemsnittet af spillernes globalskills.

Kampmotoren vil dog give en bonus til et holds zonerating, hvis holdet har flere spillere i den samme zone end modstanderen. Denne bonus vil blive højere, jo større forskellen i spillerantallet er. F. eks: du spiller med 3 midterforsvarere imod modstanderens enlige centerangriber. Kampmotoren vil give dit midterforsvarsrating en bonus og vil nedsætte modstanderens centerangrebsrating.

Der er også andre ting, der kan forøge eller nedsætte zoneratings:
- spillernes form, erfaring, kondition, tilfredshed/utilfredshed (påvirker spillernes globalskill og dermed indirekte zoneratings)
- spillere på forkert position og/eller i den forkerte side vil få nedsat deres globalskill
- vejret
- hjemmebaneindflydelse (ratings forøges en anelse, hvis stadion er fyldt)
- avancerede taktikker
- formationsstil (defensiv/offensiv)

Hvordan påvirker formationerne kampmotoren?
Formationen er meget vigtig. Dine resultater vil afhænge meget af den valgte formation!

Forestil dig at du spiller med kun en midterforsvarer imod modstanderens 3 centrale angribere, så vil dit hold sikkert lidt under, at din modstander får mange scoringschancer, når bolden afleveres til de 3 centrale angribere.

Spillerratings:
Spillerratings repræsenterer spillernes præstation på en skala fra 0-10. Her er de faktorer, der kan påvirke spillerratings:
- kondition
- vejret
- spillerens globalskill
- antal spillede minutter
- form
- erfaring
- tilfredshed/utilfredshed
- spillere på forkert position og/eller i den forkerte side vil få nedsat deres rating
- mål
- målgivende afleveringer (assists)
- vigtige tacklinger
- redninger (for målmænd)

Boldbesiddelse:
Boldbesiddelsen er en konsekvens af spillet og udregnes ikke ved hjælp af en ukendt formel. Den viser virkelig i hvor lang tid et hold havde bolden i deres besiddelse. Boldbesiddelsen påvirkes primært af den valgte afleveringsstil fra de to hold.

Holdintegration:
Dette er en vigtig del af kampmotoren. Hvis din holdintegration er høj, giver det dine zoneratings en bons på 0,5-1 stjerne. Holdintegrationen udregnes som summen af den individuelle integration fra hver spiller i din startopstilling. Hver gang en spiller spiller en kamp, vil hans individuelle integration stige. Hvis spilleren købes af et andet hold, vil hans individuelle integration blive nulstillet. Der er flere detaljer i taktik afsnittet i denne manual.

Sæsonens vigtigste kamp (match of the season – MOTS) og tag det roligt (play it cool – PIC):
MOTS vil give dit hold en ekstra bonus til alle zoneratings (næsten en hel stjerne i hver zone). PIC er det stik modsatte af MOTS (nedsættelse med næsten en hel stjerne i hver zone). For yderligere information henvises til taktik afsnittet i denne manual.

Holdmoral, holdprofessionalisme og holdtaler:
Holdmoral vil give dig en separat bonus, hvis den er højere end modstanderens moral. Denne bonus vil blive højere, jo større forskellen i moral er. Hvis begge hold har den samme holdmoral gives ingen bonus.

Holdprofessionalisme og holdtaler bruges sammen: fokusér på en startopstilling med et godt gennemsnit i spillernes professionalisme. Holdtalen ”respektér altid modstanderen” er meget vigtig i de tilfælde, hvor din holdmoral er højere end din modstanderes holdmoral. Der er flere detaljer om holdmoral i taktik afsnittet i denne manual.

Visning af zoneratings:
De zoneratings, du kan se i slutningen af kampen, er gennemsnittet mellem zoneratings ved begyndelsen af første halvleg og slutningen af anden halvleg.

Hvad er afslapning i kampen?
Afslapning er en mekanisme i kampmotoren, der gør de offensive rating mindre effektive, når et hold fører stort. Afslapning bliver automatisk aktiveret, når det ene hold fører med 2 mål og forøges jo mere, det ene hold kommer foran. For at sikre at kampene ikke bliver kedelige, vil afslapningen nedsættes, når slutfløjtet nærmer sig. Du vil ofte kunne læse nogle kommentarer i kamprapporten omkring dette!

Angreb fra fløjene:
Angreb fra fløjene vil blive udsat for en straf, hvis der er en forsvarer fra modstanderen til stede i samme zone som fløjangriberen. Denne straf vil afhænge af, hvor mange angribere, holdet har på banen. Hvis et hold spiller med det maksimale antal angribere (5) er der ingen straf. Straffen stiger jo færre angribere, holdet har på banen, og straffen vil være maksimal, hvis der er 1 eller færre angribere på banen. Straffen bliver kun brugt, når angrebsratings skal sammenlignes med modstanders målmandsrating.

Stadions: Typer af baner:
Alle klubber starter med en græsbane. Klubber i de to øverste divisioner skal have en græsbane. Klubber fra de nedre divisioner kan ændre deres bane til en grusbane.

Grusbaner vil give en bonus til det hold, der vinder den avancerede vejr-taktik (den normale bonus vil blive forøges med 50 %). Ulempen ved en grusbane er, at alle spillere bliver mere trætte i løbet af en kamp. Yderligere vil en grusbane give dig en nedsættelse på 10 % af udgifterne til stadionvedligeholdelse. For yderligere information om typer af baner, check afsnittet om stadion i denne manual.

Stadions: Overdækning:
Overdækning af stadion vil nedsætte effekten af den avancerede vejr-taktik med halvdelen.

Overdækning kan bygges uanset hvilken division, klubben spiller i og uanset type af bane og stadionstørrelse. For yderligere information om overdækning, check afsnittet om stadion i denne manual.

Skader:
Spillere kan blive skadet under kampe. Skader kan kun ske i kampe, og spillere restituerer fra en skade dag for dag. Der er nogle spillere, der er mere udsat for at blive skadede end andre. Dette er dog en skjult egenskab hos spillerne.

Når en spiller bliver skadet, vil kampmotoren forsøge at erstatte ham med spillere med den samme position og side som den skadede spiller. Hvis kampmotoren ikke kan finde en udskifter med samme position og side som den skadede spiller, vil den prøve at finde en spiller med samme position. Hvis den heller ikke kan finde en udskifter med samme position, vil den prøve at finde enhver mulig spiller. Husk venligst at spillere, der er bestemt til en hændelse i løbet af kampen (f. eks. indskiftning) ikke kan vælges som indskifter for en skadet spiller.

Et andet aspekt, der ikke skal glemmes, er, at når du spiller mod et hold, der benytter hårde tacklinger, er dine spillere mere udsatte for at blive skadede.

Da skader opdateres (og nedsættes) dag for dag, overføres de fra en sæson til den næste.

Karantæner:
I alle kampe kan spillerne få gule og røde kort. Temperamentsfulde spillere har større risiko for at få gult eller rødt kort, og hvis du spiller med hårde tacklinger vil det formentlig øge risikoen for flere kort. En yderligere faktor, der kan påvirke antallet af kort i en kamp, er dommertypen: hård, passiv eller fair.

Der er 3 typer kampe, hvor spillere kan få karantæner. Liga-/pokalkampe, internationale turneringer og landskampe. Hver af disse grupper af kampe har deres egne karantæner. I venskabskampe og venskabsturneringer er der ingen karantæner (alle spillere kan spille uanset om de har karantæne i andre grupper af kampe), og spillere udvist i disse kampe kan spille i alle andre kampe herefter, så alt der sker er, at de skal forlade venskabskampen/venskabsturneringskampen efter det røde kort.

Vi vil nu informere om karantæner i liga-/pokalkampe. Spillere vil få karantæne i 2 eller 3 kampe, når de bliver udvist med et direkte rødt kort. Når de bliver udvist efter 2 gule kort i samme kamp, vil de få en kamps karantæne. Spillerne vil også få en kamps karantæne, når de har fået 4 gule kort i forskellige kampe. Så efter gult kort nr. 4, 8, 12 etc., vil spillerne få en kamps karantæne.

Kort i internationale turneringer og landskampe fungerer mere eller mindre på samme måde. Den eneste forskel er, at der kun skal 2 gule kort til at udløse karantæne i stedet for 4 gule kort.(ved ITCs ved 2 gule kort istedet for 4)."

Karantæner overføres fra en sæson til den næste.

Hvad er ”walkovers”?
En walkover (WO) forekommer, når et hold ikke stiller med mindst 7 spillere til en kamp. Hvis dette sker, vil holdet tabe kampen med 3-0, vil ikke modtager nogen tilskuerindtægter (hvis de skulle det), og spillerne vil ikke blive trænet (de vil dog få træning som om de ikke har spillet, hvis det er en ligakamp). På den anden side vil holdet, der vandt kampen på WO med 3-0, modtage tilskuerindtægter, 3 points (hvis det er det, der gives for en sejr) og træning til spillerne i startopstillingen. De vil dog ikke få erfaring, og de planlagte udskiftninger vil ikke blive foretaget.

Når begge hold ikke stiller op, vil resultatet blive 0-0, men begge hold vil få tildelt et nederlag. Hvis dette sker i en kamp, hvor der skal findes en vinder (f. eks. en pokalkamp), vil et hold tilfældigt blive valgt til at gå videre til næste runde.

Jeg har ikke spiller med en højre midtbanespiller, men jeg har en rating i den zone. Hvordan det?
Ratingen for den zone udregnes som ratingen for spilleren i zonen (i dette tilfælde ingen) samt en slags gennemsnit af hele holdet. Så du får næppe 0 i nogen zoner. Ligeledes giver avancerede taktikker mv. bonus til de forskellige zoner inklusive zoner uden spillere.

Hvordan scores der på straffespark?
Dette er en direkte konfrontation mellem straffesparkstageren og målmanden. Målmænd vil bruge deres globalskill og prøve at redde skuddet, mens straffesparkstageren vil bruge et mix af sine egenskaber i skud, teknik og sin globalskill. Hvis straffesparkstageren vinder konfrontationen, vil hans hold blive tildelt et mål. Hvis målmanden vinder konfrontationen, vil han redde skuddet.

15. Økonomi og sponsorer

Den ugentlige økonomiopdatering finder sted fredag kl. 08.00 (server tidspunkt), og der er det løn, vedligeholdelse af stadion og akademiudgifterne der bliver betalt. Hvis du på det tidspunkt har mindre end -750.000 kroner, vil bestyrelsens tillid til dig falde (-20 % hvis du har ned til -1.500.000 kroner og -40 % hvis du har mindre end -1.500.000 kroner); hvis du har en positiv kassebeholdning, vil tilliden stige en smule (+5 % - dog max. 100%).

I det tilfælde at bestyrelsen tillid er mindre end 10 % og din kassebeholdning er lavere end -1.500.000 kroner når der er en økonomiopdatering, vil du modtage en advarsel om en kommende konkurs. Hvis du ikke inden for den næste uge har ordnet situationen, vil du blive afskediget pga. at klubben er gået konkurs. Du vil herefter bliver placeret på ventelisten over brugere uden hold indtil et nyt hold er ledigt til dig.

Sponsorsystem

Ved at gå via 'Klubnavn' og nederst 'Sponsorer' kan du få adgang til en liste over et eller flere tilbud fra sponsorere. Hver sponsoraftale vil have et mål og en sponsorbonus. Hvis du når dit mål i slutningen af sæsonen, vil du modtage den bonus. Hver 'special' sponsor vil betale dig en smule mindre end normalt hver uge og det er op til dig at afgøre, om du ønsker at satse på det mål, som sponsoren stiller op eller om du vil have det normale beløb per uge.
16. Holdstab

Du kan hyre følgende til din stab: en assistenttræner, en talentspejder, en fysioterapeut og en eller flere trænere. Alle hold starter uden stab, så det er din opgave at hyre de stabmedlemmer som du ønsker (så længe dit lønloft tillader det). Lønningerne på staben kan være meget høje; specielt for assistenttræneren og de 'normale' trænere, da de har direkte indflydelse på træningen. Stabens løn bliver automatisk justeret ved sæsonafslutningen, så du skal ikke bruge tid på at forny kontrakter med dem.

Assistenttræner (Kvalitet 1-5)
Assistenttrænere vil i PM4 have an anderledes funktion end de havde før.
For det første er den bonus de gav til B-holdets træning fjernet. Den var minimal førhen og ikke særlig realistisk.
Assistenttrænere vil umiddelbart blive behandlet som de normale trænere, hvis deres kvalitet er større end 0. Dette betyder, at de også vil give en trænings bonus afhængig af den egenskab de specialiserer sig i.
Udover dette, er der to nye features indført, som kun er til rådighed, hvis du har en assistenttræner tilknyttet din klub:
- Du kan implementere en fast konditionstræning for alle spillere, baseret på et af dig fastsat konditionsniveau, som vil blive brugt i de kampe du ønsker at det skal gælde. Det kan f.eks. være at du ønsker at spillere med kondi under 75% skal træne kondition i ligakampene eller måske ønsker du at de skal træne kondi i alle kampe, hvis de har mindre end 80%. Det kan du selv indstille som du foretrækker.
- En ny side er oprettet, som vil være til stor hjælp for alle nye managers i spillet. På denne side kan du spørge din assistenttræner om hvordan han synes holdopstillingen skal være, baseret på den valgte taktik. Din assistent vil så vælge hvad han mener er de 11 bedste spillere og du kan så overføre disse til din startopstilling. Husk dog på, at din assistents hjælp langt fra er den optimale nogle gange; han kigger ikke på hvilke avancerede taktikker du har valgt og kan få problemer, hvis der ikke er nok spillere til startopstillingen. Der findes også en mindre 'distortion' i spillerens egenskaber; hermed menes der, at assistenten ikke altid kan udpege den bedste udfra to ens spillere - hvilket kunne misbruges, hvis det var muligt at bedømme.
Assistentrænere kan også inkludere en spiller fra en anden klub i sit forslag til startopstilling. Det kan være brugbart, hvis du ønsker at se hvorledes en spiller på transferlisten ville påvirke dit hold.
Det er muligt at hyre assistenttrænere med kvalitet 0. Som før sagt, vil det betyde at han ikke vil påvirke holdets træning, men de andre assistenttræner features er tilstede. Hans løn vil være væsentligt lavere, og dette vil forhåbentligt 'booste' brugen af disse assistenttrænere, specielt for nye managers i spillet.
Du kan kun have en assistenttræner i din klub.

Trænere (Kvalitet 1-5)
Du kan hyre trænere til at træne en specifik egenskab (tackling, skud, teknik osv). Trænere har 5 niveauer af kvalitet, 1-5. En 5-kvalitets træner giver 100% træning (ligesom den 'gamle' globale træning). Du kan have flere end en træner, hvilket betyder at du kan træne flere egenskaber med 100% træning - dog vil dit lønloft være grænsen for hvor mange trænere du kan ansætte. Trænere er normalt løntunge, specielt de høje kvaliteter og får også mere i løn jo højere division din klub er i.

Fysioterapeut (Kvalitet 1-5)
Fysioterapeuter har en enkelt funktion: de nedsætter længden af en spillers skadesperiode. Jo bedre kvalitet af fysio'en, desto mindre tid vil spillere være væk. Du kan ikke have mere end en fysio tilknyttet din klub.

Talentspejder (Kvalitet 1-5)
Vi har ændret på hvordan en talentspejder virker i PM. En ny feature er, at du kan sende din talentspejder ud for at checke en spiller ud; han vil så melde tilbage efter et stykke tid og, afhængigt af flere faktorer, vil han afsløre et par af denne spillers egenskaber.
- Jo bedre kvalitet på talentspejderen, jo højere antal af egenskaber han kan afsløre. En kvalitet 1 scout vil kun afsløre en egenskab, mens en 5'er vil afsløre 5 egenskaber.
- Egenskaberne der afsløres bliver valgt tilfældigt. Din talentspejder kan f.eks. se en spillers styrke og hurtighed eller hans afleveringer og position. Du kan ikke vælge hvilket egenskaber der skal undersøges. En højere kvalitet på talentspejderen gives naturligvis flere afslørede egenskaber på den samme tid.
- Egenskaber bliver dog ikke afsløret med det præcise nummer. I stedet fortæller scouten dig, hvor indenfor 4 niveauer spillerens egenskab ligger. De 4 niveauer er: 0-5, 5-10, 10-15 og 15-20. Han rammer altid niveauer rigtigt.
- Det tager altid den samme tid for en talentspejder at scoute en spiller, uafhængigt af hans kvalitet. Det kan dog påvirkes af andre faktorer, beskrevet nedenunder.
En talentspejder der skal undersøge en spiller, vil kigge på den pågældende klubs trænings- og ligakampe. Da vi ønskede at give ejeren af den scoutede spiller en chance for at beskytte ham mod netop scouting, har vi indført endnu en ny feature:
Du kan nu indstille din træning til at foregå 'for lukkede døre'. Det vil forhindre andre klubbers talentspejdere i at checke dine spillere ud. Ulempen ved dette er, at det måske gør dine fans sure og hermed påvirke om du øger eller formindsker din fanbase hver uge. Du kan ændre om du vil træne for åbne eller lukkede døre en gang om dagen, og alle træninger denne dag vil foregå som du angav. Om dine fans bliver sure eller ej, afgøres af antallet af lukkede træninger på en uge; hvis du har flere lukkede end åbne træningssessioner, bliver dine fans sure.
Hvis en talentspejder er blevet spottet på dit stadion, enten der var en trænings- eller ligakamp, vil du blive oplyst om det. Det kan hjælpe dig med at beslutte om dine træninger skal være åbne eller lukkede.
Hvis en talentspejder ikke kan scoute ved træninger, gør han det ved kampe istedet.
En talentspejder er ude i 5 dage, ligegyldig hvad hans kvalitet er. I løbet af disse 5 dage vil han forsøge at scoute spilleren. Hvis han kan checke ham ud i åbne træninger i løbet af de første 3 dage, kommer han tidligere tilbage med et resultat. Ellers bliver han ude i alle 5 dage. Hvis han kan a) scoute en træningssession eller b) en kamp hvori spillere er med, vil han kunne fuldføre sin rapport. Hvis han ikke kunne scoute spillere overhoved (lukket træning og kamp uden spilleren), kan han ikke lave en rapport. I løbet af den tid han er ude, får du løbende oplysninger om hans succes eller fiasko og du kan til enhver tid annullere hans opgave og hjemkalde ham. Dog kan du ikke hjemkalde ham, hvis han allerede har scoutet spilleren en gang succesfuldt; du må vente indtil han fuldfører opgaven og kommer hjem.

Hvordan hyrer jeg stab?
For at ansætte folk til din stab, skal du gå via dit klubnavn ->> Stab og derfra på højre side klikke på 'Ansæt stab'. Herfra vil du så have to rullemenuer, den ene med funktion, altså hvilken slags stab du vil ansætte (talentspejder, fysio, træner eller assistenttræner), den anden med Kvalitet, fra 1 til 5. Når du vælger ved rullemenuerne, kan du se hvordan lønnen også påvirkes. Hvis du vil hyre en træner og vil give ham en specialitet at træne, kan du vælge det efter du har trykket på 'Næste'.
Efter du har trykket 'Næste', har du mulighed for at se det valg du har foretaget. Vær helt sikker på at både stabfunktionen og kvaliteten på ham er præcis som du vil have, før du accepterer via 'Ansæt'-knappen. Vi kan ikke tilbagebetale udgifter til et forkert valg af stab; til gengæld er der også hele TO accept-funktioner indbygget.
17. Hold

Holdene i PManager er enten kontrolleret af brugere eller computer (bot). Bot hold er ikke synderligt raffineret, der bliver bare stillet hold og intet andet.

Alle nystartede hold starter med 22 spillere og kan ikke få mere end 50 spillere i truppen og heller ikke mindre end 11.

Rangering

Hvert hold har en rangering (også kaldet omdømme). Denne rangering er begrænset (rangeringsværdi fra 0-100) og ud fra hvilken division holdet ligger i. Dvs en maksimal rangeringsværdi for et hold i Superligaen vil altid være højere end tilsvarende for et hold i B- rækkerne osv.

Denne rangering har indflydelse på en række ting som f.eks.:
- Kontrakter; spillerne vil kræve en højere løn hos klubber med en høj rangeringsværdi.
- National Cup turnering; klubber med lav rangering kvalificerer sig muligvis ikke til cuppen (se mere i under afsnittet ’Den Nationale Cup’.
- Lønloft; jo højere rangering jo højere lønloft.
- Internationale turneringer; holdet med lavest rangering har hjemmebane fordel.

Rangeringen beregnes ud fra resultater i liga og cup kampe. Du kan se på siden ’Næste Kamp’ de point man kan hente eller tabe, men du kan ikke se hvor mange point du har. Man kan dog få en fornemme af ens rangering på fanen ’Rangering’ på din klubside. Derudover er der en national ’Sæson rangering’ samt ’Evighedsliste’ fra menuen Manager / Omdømme.

Fanklub

Hvert hold har en vis mængde fans og bestemmes af, hvilket divisions niveau klubben ligger i samt om man ligger i toppen eller i bunden af rækken. Fanklubbens størrelse har indlydelse på mængden af tilskuere der kommer til kampene.

I PManager er fanklub størrelsen opgjort i følgende grupper:
- Enorm
- Kæmpe
- Stor
- Middel
- Lille

Her er gennemsnittet af tilskuere på de forskellige division niveauer:
- 30000 Superliga
- 25000 B-rækkerne
- 20000 C-rækkerne
- 15000 D-rækkerne
- 10000 E-rækkerne (er endnu ikke implementeret i Danmark)

Hvorfor starter et nystartet hold ikke i Superligaen

Nystartede hold starter altid i en lavere division for at komme ind i en lærings process. Det ville heller ikke være fair for hverken dig selv eller dine mostandere, hvis du startede i Superligaen. For dig fordi du ikke ville få succes på dette niveau med det hold du starter med og for de andre, fordi de har brugt lang tid på at bygge deres hold op og kæmpet sig op igennem divisionerne. I Danmark har man mulighed for at overtage et bot hold i C og D rækkerne.
18. Manageren og jobcenter

Managere er i bund og grund brugere. Hver eneste PManager bruger har evner til at blive manager med mindre ens login er spærret.

Jeg kan se, at jeg får løn. Hvordan virker det?

Dette er kun en ting baseret på den seneste sæsons resultater. Hold i lavere divisioner tjener mindre end hold i høje divisioner. Denne løn kan ikke blive valgt af manageren og den bliver automatisk sat af dit holds bestyrelse. Hvis du er PM fan vil du have en rangliste så hvor kan se hvem der er den bedst betalte manager og hvem der har tjent mest. Vi laver måske noget sjovt med dette sæt i fremtiden, men lige nu er dette blot en rangliste, som sagt tidligere.

Kan jeg blive fyret fra mit hold?

Ja du kan. Der er dog kun to grunde:
- Konkurs: Læs mere om dette under ”Økonomi” i manualen (15). I tilfælde af at du bliver fyret på grund af konkurs, vil du få en chance for at styre et andet hold.
- Inaktivitet: Få mere information ved at læse ”Inaktivitet” sektionen (19) i denne manual. Som du kan se, kan man ikke blive fyret på grund af dårlige resultater. Til trods for det, vil dårlige resultater påvirke din bestyrelses tillid til dig en lille smule, selvom de aldrig vil blive så vrede som hvis du førte dem til konkurs. Du behøver ikke bekymre dig i tilfælde af at du vil sætte lang-tids strategier for dit hold og ofre din kort-tids holdstrategi som en konsekvens.

Hvordan virker omdømme systemet ?

På samme måde som hold-rangerings systemet virker, undtagen at managerrangering ikke har faste points. For at finde ud af hvor mange manager omdømme points du kan få i næste kamp, så tjek ”Næste kamp” siden. Når en sæson er slut, bliver sæson statistikkerne nulstillet, undtagen statistikken for din karriere som aldrig bliver nulstillet.

Hvad er Star-Award prisen?

Dette er en fællesskabs pris. Hver PM fan manager har en chance for at give 5 stemmer hver måned (det er ikke muligt at stemme på den samme manager, mere end en gang) på en anden PM fan manager. Når hver måned er slut, vil de 3 managere med flest stemmer få en lille medalje på deres profilside.


Job Center

Job Centret er en ny feature, som ændrer den måde du styrer en klub på i PManager. Hidtil har du blot kunne kontrollere en klub i sit hjemland, men med denne ændring kan du nu styre en udenlandsk klub.
Du kan finde denne feature i menuen under dit 'Navn' --> 'Job Center'.

Her er hvordan det fungerer:
- Et land kan maksimalt have 25% udenlandske managers.
- Alle bothold kan modtage ansøgninger. Efter en ansøgning er blevet lagt, startes der en auktion, som løber i 15 dage, hvor andre managers også kan byde ind på at kontrollere holdet. Efter de 15 dage er gået, vil en beslutning blive truffet af klubbens bestyrelse. Denne beslutning er udelukkende baseret på den ansøgende managers omdømme.
Note: Vi ved, at nogle af vores brugere er utilfredse med hvordan omdømme-systemet virker. Du bør forstå, at den pågældende formel bliver påvirket af dit lands omdømme (ITC) og dine sidste 4 sæsoners slutplacering i ligaen (dette har stor vægt). Vi er tilfredse med den måde formlen fungerer på, men er altid klar til at lave forbedringer.
- Når en manager forlader et hold, vil dette hold ikke umiddelbart blive nulstillet. I stedet bliver det 'gemt' i 15 dage og vil derfor være modtagelig for ansøgninger fra andre managers ligesom ovenstående bothold. Alle data bliver gemt, såsom spillere, økonomi og bygninger. Hvis ingen ansøgninger er kommet i løbet af de 15 dage, bliver holdet nulstillet.

Disse betingelser gælder for en manager, der overtager et hold:
- Hvis du flytter til et andet hold, vil dit oprindelige klubnavn kun blive medflyttet, hvis holdet du overtager har sit oprindelige (bot) holdnavn. Hvis holdet du overtager, har mister sin (menneske-) manager for nyligt, beholdes det navn som klubben har. Du kan naturligvis ændre det senere, hvis du har PM Fan.
- Botholds pengebeholdning bliver 'nulstillet' til 7.500.000 kr ved hver sæsonafslutning (undtaget er hold der er i den 15 dages periode, hvor en ny manager kan overtage holdet)
- Du kan ikke ansøge om at overtage dit tidligere hold (f.eks. hvis du bliver fyret pga. en konkurs, så kan du ikke genovertage holdet).
- Når du har vundet en auktion over et hold, SKAL du blive hos dette hold en fuld sæson. Dette betyder at du ikke kan ansøge om andre hold i den periode (78 dage).
- Når du flytter til et nyt hold, vil din oprindelige klub beholde alle spillere, penge og bygninger. Du kan altså ikke tage noget med dig til det nye hold og da dit oprindelige hold nu er uden manager, kan det overtages af en anden. Derfor skal du være sikker på at du virkelig vil flytte til et nyt hold. NB! Vi vil straffe en manager der destruerer eller på anden måde vandaliserer sit oprindelige hold inden han flytter til et nyt!
- For at ansøge om et andet hold, skal du blot åbne det pågældende holds informationsside og vælge 'Send en ansøgning..' i boksen 'Kontroller dette hold' oppe i højre side af skærmen. Du kan kun ansøge om et hold ad gangen.
19. Inaktivitet

Løbende bliver der ryddet ud i inaktive spillere / brugere. Hver tirsdag ca. 03.30 servertid (04.30 i Danmark) vil brugere der ikke har være logget ind de sidste 31 dage (1 maned) blive slettet fra PManager. Da selve opdateringen kun sker en gang ugentlig, kan der godt gå mere end 31 dage, men aldrig mindre. Kun brugere der er PM Fan vil ikke blive slettet.

Når en bruger bliver slettet, bliver holdet nulstillet og bliver til et bot hold. Dette betyder at holdet er ledigt for en ny aktiv bruger. Alle spillerne på det oprindelige hold bliver dermed slettet og går tabt, bortset fra de spillere som har spillet 1 eller flere kampe på enten A eller u21 landsholdet. Disse spillere vil komme på den ’Frie Transfer’ liste , som man kan læse mere om under afsnittet ’Transfer’.

Du vil modtage nogle email advarsler fra PManager, hvis du nærmer dig inaktivitets grænsen, så du kan nå at redde dit hold, men som førnævnt, har du ikke være logget ind de sidste 31 dage, bliver du og dit hold slettet fra spillet.
20. Divisionssystemet

Antallet af divisioner varierer fra land til land på baggrund af mængden af aktive brugere. Hver række uanset land og divisionsniveau har dog altid 10 hold.

Divisionssystemet er bygget op i et pyramide format, dvs jo længere ned i divisionssystemet vil antallet af rækker blive 4 doblet, som følgende:
Superliga – 10 hold (kun 1 række)
2. division – 40 hold (fordelt på 4 rækker: B-1, B-2, B-3 og B-4)
3. division - 210 hold (fordelt på 16 rækker: C-1, C-2, C-3, ... C-16)
4. division - 850 hold (fordelt på 64 rækker: D-1, D-2, D-3, ... D-64)
5. division - 3410 hold (fordelt på 256 rækker: E-1, E-2, E-3, ... E-256)
6. division - 13650 hold (fordelt på 1024 rækker: F-1, F-2, F-3, ... F-1024)

5. og 6. Division er endnu ikke blevet aktuelt i Danmark !

Med dette format betyder det, at der i hver række er 1 oprykker (bortset fra Superligaen) og 4 nedrykkere (bortset fra den laveste division). Op- og nedrykning sker direkte, der er ikke nogen kvalifikationskampe (play-off).

Liga kampe spilles på ons-/torsdage og lør-/søndage (kan være forskelligt fra land og division). Dvs hver uge spilles der 2 liga kampe og med 2 uger sæson pause, varer en sæson ca. 11 uger.

Stillingen i rækken afgøres på følgende måde; antal point, målscore, antal scoret mål og antallet af sejre. Skulle 2 hold stadigvæk være helt lige, vil det afgøres tilfældigt.

I ligakampene er det kun hjemmeholdet der modtager entré indtægter.

Der er pengepræmier til alle der ender som nummer 1, 2 eller 3 efter sidste liga kamp. Du kan læse mere om det under afsnittet ’Sæsonpræmier’.
21. Sæsonpræmier

Når sæsonen er slut, bliver der uddelt pengepræmier for følgende kategorier:
- Placerings præmie: til 1., 2. og 3. pladsen
- Topscoreren
- Spilleren med flest assists
- Spilleren der er blevet kåret til kampens bedste spiller flest gange
- Spilleren med den bedste gennemsnitskarakter

Pengepræmiens størrelse afhænger af hvilken division du spiller i, og er som følger:

Placerings præmier
Vinder:
Superliga - 3000000 kroner (National mester)
2. Division - 2250000 kroner
3. Division - 1500000 Kroner
4. Division - 750000 kroner
5. Division - 375000 kroner
6. Division - 187500 kroner

2. Pladsen:
Superliga - 1500000 kroner
2. Division - 1125000 kroner
3. Division - 750000 Kroner
4. Division - 375000 kroner
5. Division - 187500 kroner
6. Division - 75000 kroner

Til sidst 3. Pladsen:
Superliga - 1125000 kroner
2. Division - 750000 Kroner
3. Division - 375000 kroner
4. Division - 187500 kroner
5. Division - 112500 kroner
6. Division - 75000 kroner

Topscorer
Superliga - 1500000 kroner
2. Division - 1125000 kroner
3. Division - 750000 kroner
4. Division - 375000 kroner
5. Division - 187500 kroner
6. Division – 75000 kroner

Flest assists
Superliga - 1125000 kroner
2. Division - 750000 kroner
3. Division - 375000 kroner
4. Division - 187500 kroner
5. Division - 112500 kroner
6. Division - 75000 kroner

Bedste gennemsnitskarakter
Superliga - 1125000 kroner
2. Division - 750000 kroner
3. Division - 375000 kroner
4. Division - 187500 kroner
5. Division - 112500 kroner
6. Division - 75000 kroner

Kampens bedste spiller
Superliga - 1125000 kroner
2. Division - 750000 kroner
3. Division - 375000 kroner
4. Division - 187500 kroner
5. Division - 112500 kroner
6. Division - 75000

22. Den nationale cup

Hvert land har deres egen nationale pokalturnering. Selvfølgelig afhænger antallet af runder i pokalturneringen af hvor mange hold et land har. Her er en oversigt over forholdet mellem antal hold et land har og så hvor mange runder/hold der er i den nationale pokalturnering:
10 Hold – 3 Runder – 8 Hold i den nationale pokalturnering
40 Hold – 5 Runder – 32 Hold i den nationale pokalturnering
210 Hold – 7 Runder – 128 Hold i den nationale pokalturnering
850 Hold – 9 Runder – 512 Hold i den nationale pokalturnering
3410 Hold – 11 Runder – 2048 Hold i den nationale pokalturnering
13650 Hold – 13 Runder – 8192 Hold i den nationale pokalturnering

Som du kan se, vil der være nogle hold som ikke vil have mulighed for at deltage i pokalturneringen. For at få det nødvendige antal af hold i et land, hvor det ikke er muligt for alle hold at deltage i pokalturneringen, bruger vi et rangerings system (som er forklaret i Hold sektionen).

En anden vigtig ting at nævne er indkomsten ved cupkampe. 60 % af indkomsten går til hjemmeholdet, mens udeholdet vil få det sidste 40 %. Hvis vi snakker om finalen bliver indkomsten delt 50 % / 50 %.

Cupkampe er specielle kampe. Hvis kampen ikke er afgjort efter 90 minutter, vil kampen forsætte med forlænget spilletid, og hvis det efter 120 minutter stadig er uafgjort vil det blive afgjort på straffespark. Vinder holdet forsætter derefter til næste runde.

Som fortalt før, cupkampe bliver spillet i midtugen, om mandagen eller tirsdagen (afhængig af dit lands kamp skema). Et hold kan ikke spille venskabskampe og cupkampe i samme uge. I sæsonpausen kan hold være nød til at spille cupkampe i weekenderne. Dette vil kun ske for lande med 5 divisioner eller flere.

Spillerne træner efter cupkampe, men det er dog kun dem der har spillet i kampen der træner. For mere information om træning og pokalturneringen læs da venligt sektionen Træning i denne manual.

Der er også referencer til erfaring i denne type kampe i Spiller sektionen. Læs om cupkampe og karantæner i ”Kampen” sektionen i manualen.

Vinderen af pokalturneringen vil få en pengepræmie på 6000000 kroner. 2. Pladsen vil få 3000000 kroner.

23. Venskabskampe & Her&Nu-kampe

Dit hold kan spille en venskabskamp en gang om ugen hvis du er blevet slået ud af den nationale cup (på mandage eller tirsdage). Når der er sæson skifte (death-week, eller hvad man vil kalde det) kan man også spille venskabskampe i weekenderne. Venskabskampenes tilskuer indtægter vil blive delt mellem begge hold (50%/50%).

Spillere træner efter venskabskampe. Dog vil det kun være dem der spillede mindst 30 min i kampen, der får træning. For at få mere information om træning og venskabskampe, kan du læse ”Træning” sektionen i denne manual.

Eventuel stigning i spillererfaring bliver berørt i afsnit 7.
Læs om venskabskampe og karantæner i sektionen ”Kampen” i denne manual, afsnit 14

PM fans har en feature der hedder ”Venskabskamp-Puljen”: Du har mulighed for at deltage i ”Venskabskamppuljen” for et lille beløb, der hjælper dem med at finde et ledigt hold til en venskabskamp, en meget nemmere måde.
Hver onsdag efter kl. 3 om natten vil puljen blive åbnet for tilmeldinger.
Hvis du tilmelder dig og betaler 37500 kroner, vil dit hold blive meldt til den ugentlige venskabs-pulje. Du vil stadig kunne arrangere venskabskampe på den normale måde (modtage/sende invitationer) men hvis du arrangere en venskabskamp ved at sende en invitation, vil dit hold blive taget ud af puljen og pengene vil blive tilbagebetalt.
Hver søndag, klokken cirka 2:30 (server tid) vil lodtrækningen blive foretaget: alle holdene i venskabskamp-puljen vil blive tilfældigt valgt til at spille en venskabskamp mod et andet deltagende hold. Hvis der er et hold tilovers, vil holdet blive smidt ud af lodtrækningen – holdejeren vil modtage en besked, få pengene tilbage, og stadig have over en hel dag til at arrangere en venskabskamp.

Her&Nu-kampe

Information om denne feature:
- Du kan kun arrangere en kamp indenfor en time, med 15 minutters interval. Serveren har en øvre grænse på 15 kampe, som kan arrangeres indenfor dette tidsrum, Når en kamp er oprettet, vil managerne modtage en besked i PM Arena området (fra topmenuen: Turneringer --> Her&Nu-kampe = PM Arena) og kampen vil begynde med det samme.
- PM Fans kan spille op til 7 kampe om ugen. Andre brugere kan spille 3. Du kan købe ekstra kampe for 100 PM Mønter.
- Der forekommer ingen skader, karantæner, erfaringsoptjening, træning, konditionstab og/eller spiller/holdjusteringen af nogen art under disse kampe. Selv en skadet spiller kan deltage.
- Der en en rangliste som vil opdele alle deltagende managers i divisioner (Verdensklasse, Professionel, Semiprofessionel, Amatør og Ikke rangeret).
- Du kan bestemme vejret i disse kampe. Hvis du vil, kan du også invitere et bestemt hold som modstander. Hvis du ønsker en tilfældig modstander, lader du bare feltet 'Klub ID' stå tomt.
- Du kan se Her&Nu-kampe live via PMs 2D kampviser, som her er tilgængelig for alle.

Mere om rangering, som altså var opdelt i 4 (+1) divisioner:
- Verdensklasse
- Professionel
- Semiprofessionel
- Amatør
- (samt 'Ikke rangeret', som egentlig ikke er en division, men bare .... er der)

Hver division kan have mange serier afhængigt af antallet af managere som deltager i Her&Nu-kampe. Undtagelsen er den øverste division, Verdensklasse, som altid kun har en serie, hvilket betyder at kun de allerbedste managere findes her. Hver serie har 22 managere og ranglisten bliver opdateret hver mandag, som følger:
- De 11 bedste managere fra Professionel divisionen vinder oprykning til Verdensklasse divisionen.
- De 11 dårligste managere fra Verdensklasse divisionen rykker ned til Professionel divisionen.
- Op- og nedrykning i de resterende divisioner afhænger af antallet af managere i de pågældende divisioner.

Fordelingsnøglen til divisionerne er:
- Verdensklasse: 22 managere
- Professionel: 15% af alle managere på ranglisten
- Semiprfessionel: 35% af alle managere på ranglisten
- Amatør: 50% af alle managere på ranglisten

Managere får ranglistepoint når de vinder eller spiller uafgjort, men mister point, hvis de taber en kamp. Der kan være bonuspoint at hente hvis du vinder over en højere rangeret manager.

Du finder disse Her&Nu-kampe i topmenuen under 'Turneringer --> Her&Nu-kampe'
24. PM turneringer

En PM Turnering kan enten blive oprettet af administrationen bag spillet (ADMs) som officielle PM Turneringer eller blive oprettet af en normal bruger. Ved de officielle turneringer får de 4 bedste hold normalt en præmie, som f.eks kan være PM Fan abonnement eller PM Mønter. En gang i mellem kan vi (ADMs) udlodde andre præmier end disse.

En PM Turnering har følgende karakteristika:
- Den kan have to forskellige formater; en kvalifikationsgruppe med efterfølgende cup-system eller et direkte cup-system; altså rene vind-eller-forsvind kampe.
- Datoer, tidspunkt for kampene og antallet af kampe om ugen er forskelligt fra turnering til turnering.
- Spillere mister ikke kondition og får ingen erfaring eller træning i disse kampe.
- Der generes ingen tilskuerindtægter til klubberne.
- Brugeren som opretter en turnering har 15 dage til manuelt at foretage lodtrækningen; overskrides tidsfristen bliver lodtrækningen foretaget automatisk.

Alle brugere kan deltage i disse turneringer. Tidligere var det et krav at have PM Fan; det er nu erstattet af et deltagergebyr, betalt med PM Mønter, udfra følgende priser:
- For at deltage i en turnering, skal brugere uden PM Fan betale 200 PM Mønter. For brugere med PM Fan er det gratis. Der er intet deltagergebyr for holdet der oprettede turneringen. En officiel ADM-turnering kan dog koste PM Mønter for alle. .
- Alle brugere kan oprette en turnering, men der er også her et gebyr: turneringer med mindre end 100 deltagende hold koster 400 PM Mønter at oprette; er deltagende hold mellem 100-200 hold, koster det 500 PM Mønter og for at oprette en turnering med mere end 200 hold, skal du slippe 600 PM Mønter.
25. Internationale turneringer

Internationale turneringer foregår altid om fredagen kl. 13 server tid (kl. 14 i Danmark) på samme tidspunkt som venskabsturneringskampene. De hold der spiller internationale kampe, stiller derfor pr automatik ikke hold i en venskabsturneringskamp og taber dermed med en walk-over, i tilfælde af, at man er med i en sådan turnering. Skader og entré indtægter er gældende på samme måde som venskabsturneringsreglerne. Den eneste forskel er, at spillerne får erfaring af at spille disse internationale kampe. Erfaringspoint fordobles endda i finale runderne af CWL og WCL samt de sidste 4 runder af WCC.

Det er muligt at bruge SVK (MOTS) i dise kampe, men de vil blive trukket fra de 2 man har i en sæson og kan derfor ikke bruges i hverken liga eller pokal turneringen. Så man må prioritere.

Finalerne vil altid blive spillet på neutral græsbane.

Der er et rangerings system i lighed med landsholdsranglisten, hvor de enkelte landes hold samler point til landets rangliste placering. Denne placering afgør hvor mange hold fra hvert land der kommer med i næste sæsons internationale turneringer.

WCL og CWL gruppe kampe starter i sæsonens 3. Uge (samme uge som ligaen starter) og WCC starter i den 4. Uge.

World Champions League (WCL)
Alle nationale mestre fra alle PM nationer, altså bl.a. vinderen af Superligaen, kvalificerer sig til denne turnering. Den starter med et gruppespil og slutter med knock-out finalerunder. I gruppespillet er der 60 hold fordelt på 10 grupper, holdene møder kun hinanden 1 gang. Alle vinderne fra de 10 grupper samt de 6 bedste 2’ere går videre til 1/8 dels finalerne osv. Prisen til hhv. vinderen og nummer 2 af WCL er kr. 4.500.000 og kr. 3.000.000.

Cup Winners League (CWL)
Samme regler som i WCL, dog er det vinderen af de nationale cup’s fra hvert land som deltager. I tilfælde af, at det er samme vinder som mesteren, er det den anden finale deltager, som kvalificerer sig til CWL. Priserne til vinderen og nummer 2 er hhv. Kr. 1.500.000 og kr. 750.000. Grunden til at priserne her er noget lavere i forhold til WCL er, at den nationale cup turnering i forvejen giver en højere pris i forhold til prispengene i ligaen.

World Club Cup (WCC)
Dette er en knock-out turnering, a la den nationale cup, uden gruppespil. Hele 256 hold kvalificerer sig til denne turnering og det gør de på følgende måde:
- 9 hold fra de lande som ligger i top 8 på ranglsiten. (nr. 2-6 fra Superligaen samt vinderne fra hver af de 4 B-rækker. I tilfælde af, at en af disse har kvalificeret sig til CWL går den sidste plads til nr. 7 i Superligaen)
- 5 hold fra de næste 12 lande på ranglisten. (nr. 2-6 fra Superligaen og på samme måde til nr. 7 hvis en af de forrige er kvalificeret til CWL)
- 4 hold fra de næste 16 lande på ranglisten. (nr. 2-5 fra Superligaen og på samme måde til nr. 6 hvis en af de forrige er kvalificeret til CWL)
- 3 hold fra de næste 12 lande på ranglisten. (nr. 2-4 fra Superligaen og på samme måde til nr. 5 hvis en af de forrige er kvalificeret til CWL)
- 2 hold fra de sidste 12 lande på ranglisten. (nr. 2-3 fra Superligaen og på samme måde til nr. 4 hvis en af disse er kvalificeret til CWL)
Lavest rangeret hold spiller altid hjemme. Vinder af WCC modtager kr. 4.500.000 og nummer 2 får kr. 3.000.000 i præmie penge.
26. Nationale forbund og landshold

Lige som i virkeligheden, er der landshold i PManager. Der er to landshold pr. land: A landsholdet og U/21 landsholdet. Det fede ved landshold, udover at repræsentere dit eget community, er, at landsholdene er styret af menneskelige managers, valgt af alle brugerne i det pågældene land/community.
Hver anden sæson er der verdensmesterskaberne (World Cup). A- og U/21 verdensmesterskaberne bliver ikke spillet i samme sæson, hvilket betyder, at i slutningen af hver sæson er der et verdensmesterskab: enten for A landshold eller U/21 landshold.

Hvordan fungerer et verdensmesterskab?
Den første fase efter valgene er overstået, er venskabskampsfasen. Hver uge, 8 uger i træk, har landstrænerne muligheden for at bygge truppen op i venskabskampene, inden det går løs ved VM. Normalt bruger landstræneren disse venskabskampe til at teste en masse af, så han er forberedt på kvalifikationen.
Der spilles 10 kampe i kvalifikationen med grupper på 6 hold. Nr. et i gruppen kvalificerer sig direkte til VM og, afhængigt af hvor mange grupper der er, vil de næst bedste landshold også kvalificere sig. Disse grupper er seeded, baseret på deres landsholds placering/rank (dette bliver forklaret nærmere, senere i dette afsnit). Seeding metoden er rimelig nem at forstå: landsholdene er delt i grupper af seks hold, afhængende af deres rank (de første 6 i gruppe 1, de næste 6 i gruppe 2 osv.); derefter vil lodtrækningen vælge et hold fra hver gruppe og sætter dem sammen i kvalifikationsgrupperne. Dette vil sikre, at de bedste landshold ikke vil møde hinanden i kvalifikationen, for at gøre tingene mere interessante.
Efter kvalifikationen er færdig, er der lodtrækning til VM. 16 hold vil kvalificere sig til slutrunden. I den første runde, vil der blive undgået at førstepladserne møder hinanden. Efter den første runde, bliver holdene sat op mod hinanden tilfældigt. Som du allerede har set, er der fire eliminationsrunder i VM fasen. Vinderen af finalekampen vil blive anset som det bedste landshold i spillet, indtil næste VM går igang!

Hvornår bliver VM spillet?
I begyndelsen af hver sæson, lige efter sæsonovergangen og altså inden ligaerne går igang.

Hvad er forskellen mellem A landshold og U/21 landshold?
Forskellen er åbenlysende for alle, some kender lidt til international fodbold fra virkelighedens verden. U/21 landshold kan kun bruge spillere, som er 21 år eller yngre. A landsholdene kan bruge spillere i alle aldre.

Men hvorfor har jeg så set U/21 landshold med spillere der var 22 år?
Det er et særtilfælde og kan kun ske ved U/21 VM. Som spillere bliver ældre ved sæsonovergang/opdatering, ville det være meget unfair at "låse" spillere, som var 21 år gamle i den forrige sæson og, som startede U/21 perioden som 20 årige. Så, U/21 landstrænere har muligheden for, at have disse spillere i deres trup ved VM udelukkende. Men, og dette er vigtigt, de skal have dem i truppen før sæsonopdateringen, hvis de skal være med til VM, som 22 årige. For de kan ikke kalde dem ind til U/21 landsholdet igen, når først de er blevet 22 år.

Så det tager to sæsoner at spille venskabskampe, kvalifikation og VM?
Ja, det gør det. Dette betyder også, at landstrænere bliver valgt til at lede det pågældene landshold i to sæsoner.

Hvordan virker et landstrænervalg?
I begyndelsen af hver sæson, på den første søndag efter den anden VM runde, vil der blive åbnet for valg i en hel uge. I den uge, har brugere muligheden for at modtage stemmer og brugeren med flest stemmer, bliver valgt som landstræner. Nogle vigtige ting omkring valgene:
- Du kan styre landshold fra andre lande.
- Valgene vil blive "lukket". Dette betyder, at du ikke kan se hvor mange stemmer du har fået før valgene er helt slut. Og imens valgene kører, vil "valgsiden" vise de ti brugere med flest stemmer i en tilfældig rækkefølge.
- Du kan kun styre et landshold af gangen.
- Du kan ikke blive fyret som landstræner.
- Som sagt vil du blive valgt for 2 sæsoner. Tænk dig grundigt om, før du stiller op: du har ikke mulighed for at trække dig igen.
- Hvis det er tilfældet, at en bruger bliver valgt for mere end et landshold, vil han blive tilfældigt valgt til et af jobbene.

Hvad kan jeg gøre for, at blive en kandidat ved et valg?
Der er ikke nogen bestemt metode, men normalt gør de fleste det, at de skriver et indlæg, på det nationale forum, om hvorfor man skal vælge dem, og så alle der læser med på forum, ved hvem der stiller op. Du bør også vide, at du skal have fuldført manager certifikat testen for at du kan blive stemt ind som landstræner.

Hvad nu, hvis en landstræner mister sit hold (inaktivitet, cheating)?
I det tilfælde vil der blive udstedt nyt valg. Et sådan valg vil altid køre fra en mandag til næste fredag (fem dage).

Hvad betyder det såkaldte spam ved valg?
Desværre tror nogle brugere, at den eneste måde at blive valgt som landstræner, er ved at spamme andre brugere med beskeder om, at de bør stemme på ham, eller skrive på en masse forskellige fora om, at de skal stemme på ham. Dette er ikke dybt uacceptabelt; faktisk vil vi annullere resultatet af valget, hvis vinderen har spammet andre brugere på sin vej til valgsejr (og vi vil banne denne bruger fra næste valg også). Hvis du tænker på at gøre brug af denne metode (enten ved at sende private beskeder, lave mange indlæg i forskellige fora - og ting som disse), er det bedst ikke at gøre det. Risikoen er stor for at din valgsejr går til spilde, lige som dit ry også vil blive ødelagt.

Hvad er fordelene ved at have en landsholdsspiller?
Dine spillere vil få mere rutine end ved normale ligakampe, og som regelt, bliver landsholdsspillere solgt for højere priser på transfer markedet. Det er de eneste fordele ved landsholdsspillere. Dog er der også stor prestige i, at have sine egne spillere på et landshold.

Kan spillere blive skadet i landskampe?
Ja, det kan de. Disse skader fungerer, som i turneringer og internationale turneringer: spillere mister kun helbred (%) i stedet for at blive totalt ubrugelige i et stykke tid pga. en skade.

Kan landstrænere bruge SVK i kampene?
Ja, det kan de. Et landshold har muligheden for at bruge to i venskabskampe + kvalifikationen og endnu to ved VM slutrunderne. Der kan bruges TDR i alle de kampe træneren har lyst til.

Hvad er de vigtigste ting en landstræner bør vide?
Udover det grundlæggende (taktikker, match engine osv.) bør de vide følgende:
- Landshold har en midlertidig trup, som senere vil blive offentliggjort, for at have den endelige trup inden kamp.
- Den endelige trup kan ikke blive offentliggjort mere end seks dage før næste kamp.
- Der kan højest blive udtaget 22 spillere til den endelige trup, og mindst 16 spillere.
- Efter den endelige trup er offentliggjort har landstræneren adgang til alle de taktiske muligheder, og kan se spillernes egenskaber.
- Skadede og karantæneramte spillere kan godt blive indkaldt til landsholdstruppen
- En spiller kan ikke både være i A- og U/21 landsholdstruppen på samme tid. I fald at du ikke har muligheden for at kalde en spiller ind til truppen, er det sandsynligvis fordi, at han allerede er blevet indkaldt til den anden landsholdstrup. Der bør være koordination mellem A- og U/21 landstræneren omkring spillerne der kan blive delt mellem begge trupper.
- Landskampe bliver spillet fredag kl. 20:00 servertid (21:00 dk tid). VM kampe bliver spillet således: første runde bliver spillet på den første onsdag i den næste sæson; anden runde/kvartfinalerne spilles på den første fredag; semifinalerne spilles på den anden onsdag i den nye sæson og finalerne spilles på den anden fredag. Alle kampe spilles samme tidspunkt; 20:00 - servertid.
- Den endelige trup til den første VM kamp kan ikke ændres før VM er slut og et nyt valg har fundet sted.
- Landskampe kan kun blive spillet på græsbaner
- Landstrænere kan udpege en assistenttræner for holdet. Denne assistent har samme nationalitet som landsholdet og kan frit vælges blandt alle assistenstrænerne fra alle hold i landet. Assistenttræneren kan bruges til at spejde spilleres kvalitet.

Hvordan virker landsholdsranglisten?
Hver landskamp giver point til landsholdene. Disse point vil være negative (hvis man taber) og positive (hvis man vinder). En uafgjort giver positive point til begge landshold. Ranglisten bliver ikke ændret fra sæson til sæson.
I fremtiden vil denne rangliste blive ændret; den vil fungere lige som de internationale turneringers rangliste.
27. PM mønter og PM Fan

PM Fan er en service som tilbyder dig nogle ekstra muligheder i forhold til den gratis version og som også gør spiloplevelsen lidt sjovere for de brugere der abonnerer på den.

Vores mål er dog at give de samme muligheder for succes til alle brugere og derfor har denne ekstra service ikke spilmæssige fordele til de brugere der benytter sig af den. Det vil kun give dig en mere komplet oplevelse af hvad PManager er og kan. Formålet med denne betalingsservice er at kunne levere og vedligeholde spillet gratis.

PM Fan kan erhverves for hhv 3, 6 eller 12 måneder af gangen og kan betales ved bankoverførsel*, kreditkort via PayPal, MoneyBookers eller Wallie. Desuden er der mulighed for at prøve PM Fan i 2 uger via SMS koder.

Du kan få mere info og se aktuelle priser og betalingsmuligheder fra menu punktet PM Fan.

* Tip fra bruger: Vær opmærksom på gebyrer ved bankoverførsel, da det er internationalt kan det være dyrere end normalt, du bør vide hvad dine betingelser er hos din bank, der findes 2 slags gebyrer; afsender og modtager gebyr. Tjek dette inden du vælger bankoverførsel.

28. Community

Vort mål er at have et stort, aktivt og interessant community. Du kan regne med, at vi leverer værktøjerne til at forbedre og udvide vores community, men det er op til at at få det til at ske. Vi lover, at vi altid vil være til stede på spillets fora og læse alt det interessante, du skriver til os. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan forvente, vi svarer på alt, du skriver til os; det er virkelig umuligt pga. tiden, selvom vi ville elske at gøre det. Vi har interne fora, som du kan bruge til at kommunikere med alle andre brugere. Fora fungerer efter en tilmeldings-form: Hvis du vil have adgang til et bestemt forum, må du tilmelde dig det. Den første side efter du klikker på ”community” -> "fora" er konfigurationssiden til dette. Du kan se de foruddefinerede fora og tilmelde dig så mange flere, som du har lyst til. Husk dog at vi har nogle regler, du må respektere, hvis du vil være en aktiv del af vores community. Disse omtaler vi i den næste sektion af denne manual.29. Opførsel

Som vi fortalte før, hvis du vil være en del af vores bruger community, er der nogle regler som du må respektere. Disse regler gælder ikke kun for fora, men også til alle andre områder hvor du kan komme i kontakt med andre brugere, fx blogs, interne beskeder, osv.

Dette er ikke tilladt:
- At reklamere for en spiller (undtagen i reklameforummet, da det er lavet til dette formål).
- Spørge efter venskabskampe (undtagen i reklameforummet).
- Mange indlæg af lignende indhold eller tråde på forum (eller blog-links), eller poste kommentarer der ikke har nogen relation til emnet.(spam)
- Bumpe (kort kommentar for at tråden kommer øverst)tråde i forum med kommentarer(spam)
- At lave nogen form for angreb på en person, race, nation eller religion.
- Starte politiske diskussioner.
- Overdreven brug af bandeord og/eller krængning
- Overdreven brug af STORE bogstaver.
- Beskyldninger for snyd (brug den dertil egnede snyd-rapport eller e-mailen på kontaktsiden).
- Reklamere for ting eller ydelser du vil købe/sælge i det virkelige liv
- Støtte eller tilskynde brug af illegal software.
- Diskutere beslutninger taget af medlemmer af administrationen i spillet.
- Lave blog-links, tråde i forum eller poste noget der linker til voksen/ uanstændig materiale (pornografi, osv.).

Undtagelser (på forum):
- Kun landstræneren må placere reklamer i det nationale forum, om spillere der spiller på landsholdet og som i øjeblikket er til salg. Hvis spilleren tilhører landstrænerens personlige hold, er det ikke tilladt for ham at gøre dette.

Straf:
- Alle brud på disse regler kan føre til sanktioner fra den administrative stab. Straffen bliver besluttet ud fra hvor alvorlig overtrædelsen af en bestemt regel var og hvordan brugerens tidligere historie vedrørende overtrædelser er. Straffen kan variere, og bestå af bøder, bandlysning fra forummet i nogen tid, og endda øjeblikkelig sletning af din PManager konto.
- Forummets moderatorer må flytte, slette eller lukke emner uden varsel og/eller forklaring som de finder det nødvendig.
- Alle beslutninger taget af administrationen og straffe må ikke blive diskuteret nogen offentlige steder i spillet.

Dette regelsæt kan vil ændret uden nogen forudgående underretning fra staben.

Læs venligst vores Terms of Service

Og tag et kig på vores butiks Refund Policy
30. Managercertifikat og mentorer

Manager certifikatet er et værktøj, som nybegyndere med fordel kan bruge, så de kan opnå to mål:
- en hurtig måde at lære noget om spillet, når de først er begyndt at spille det;
- Fællesskabets (De andre brugers) anerkendelse. Managers uden et Certifikat kan ikke betragtes som top managers af resten af fællesskabet(brugerne).

Dette værktøj er også vigtigt for spillet, for at kunne vælges til landstræner eller blive mentor skal man eje og have færdig gjort dette certifikat.

Certifikatet består af en række spørgsmål om spillet, samt nogle aktioner som man skal udfører. Det skulle være ret let at bruge.

Alle dem som er i stand til fuldfører Certifikatet, vil modtage en rar overraskelse til slut
31. PMDD


PMDD, forkortelse for Planetarium Manager Developer Depot, er et program beregnet til at hjælpe og samle alle udviklere af eksterne hjælpeprogrammer til brug for styringen af Planetarium Manager brugeres hold. XML feeds bruges som adgang til PM data.

Hvis du er interesseret i at udvikle sådan et hjælpeprogram, så send venligst en email til pmdd@pmanager.org med dit bruger ID. Vi vil give dig adgang til et privat forum, hvor du kan drøfte dit hjælpeprogram og få hjælp til at bruge XML feeds fra andre PM udviklere.
32. Spil Administration


PManagers administrationsteam udpeger nu og da normale brugere som officielle teammedlemmer. Disse brugeres job er faktisk at hjælpe os med at vedligeholde spillet og at tillade dig (en normal bruger) at have direkte kontakt med nogen, som både er tæt på administrationen og dit lokale community. Vi har fire forskellige stabsfunktioner:

Administrator (ADM) – Disse personer skaber og vedligeholder spiller. De er ansvarlige for spillets programmering og design/udvikling af nye ting, ligesom de reparerer bugs/fejl. De er også ansvarlige for nominering af nye stabsmedlemmer.

Supermoderatorer (SM) – De er normalt ansvarlige for alle forhold vedrørende deres lokale communties (med mindre de er globale SM’ere, da de i så fald er ansvarlige for forhold vedrørende alle lokale communities generelt). Deres hovedfunktioner er: tage hånd om snydere og anmeldelse af snydere, godkende nye brugere og besvare mails. De anbefaler normalt også nye MOD’s og LA’ere til ADM’s for deres lokale community. Moderatorer (MOD) – Deres hovedfunktion er at moderere vores spilfora. De er også ansvarlige for moderationen af enhver anden offentlig form for kommunikation i spillet (undtagen private beskeder, som selvfølgelig ikke er offentlige).

Sprogadministratorer (LA) – Deres eneste job er at holde deres sprogversion opdateret. De oversætter også udmeldinger om spillet til deres eget sprog.

Du skal vide, at vi fuldt ud støtter vores teammedlemmer. Specifikt angående vores SM’ere, som har alle nødvendige hjælpemidler til at analysere mistanker om snyd, så vi bakker alle deres beslutninger op. Du skal anvende den globale mailadresse, hvis du har nogle kommentarer til vores stabs beslutninger. Det at råbe op om det i foraene vil ikke hjælpe meget, da du i så fald vil overtræde vores regler om opførsel.

Du skal også vide, at vores SM’ere ikke behøver forklare i alle detaljer omkring, hvordan de er kommet til beslutningen om, at nogen har snydt. Hvis de gjorde det, ville de ødelægge vores system til at fange snydere ved at fortælle snydere, hvordan de ødelægger/undgår det. Spillet styres af vores regler, og hvis du ikke er enig i dem, er det bedre ikke at spille overhovedet. Du skal også huske, at du erklærer dig enig i reglerne hver gang du logger ind og er tvunget til at følge dem.

Alle vores stabsmedlemmer (undtagen ADM’s) arbejder helt på frivillig basis. Husk på dette før du uretfærdigt dømmer dem: de prøver bare at hjælpe os og deres lokale communities ved at tilbyde noget af deres fritid.

Du kan finde ud af, hvem disse medlemmer er ved at kigge i Hjælp >> Administration i menuen til venstre.
33. PManager Ugen

Pmanager spilles i realtid, så på hver dag i ugen sker der flere forskellige ting.

Mandag
- statistikdatabase opdateres kl. 5:30
- venskabs-/cupkampe i nogle lande (check Kamp-siden i menuen til venstre)
- træning efter kampene

Tirsdag
- inaktive brugere verificeres kl. 3:30
- transfers af bosmanspillere kl. 10:00
- venskabs-/cupkampe i nogle lande (check Kamp-siden i menuen til venstre)
- træning efter kampene

Onsdag
- statistikdatabase opdateres kl. 5:30
- ligakampe i nogle lande (check Kamp-siden i menuen til venstre)
- træning efter kampene

Torsdag
- transfers af frie spillere kl. 12:00
- ligakampe i nogle lande (check Kamp-siden i menuen til venstre)
- træning efter kampene

Fredag
- økonomien opdateres kl. 8:00
- transfers af bosmanspillere kl. 10:00
- kampe i turneringer kl. 13:00
- kampe i internationale turneringer kl. 13:00
- landskampe kl. 20:00
- præmier i turneringer og lodtrækning til næste runde kl. 15:00
- præmier i internationale turneringer og lodtrækning til næste runde kl. 15:00

Lørdag
- statistikdatabase opdateres kl. 5:30
- ligakampe i nogle lande (check Kamp-siden i menuen til venstre) -
træning efter kampene

Søndag
- kampfordeling i venskabskampspuljen kl. 2:30
- ligakampe i nogle lande (check Kamp-siden i menuen til venstre)
- træning efter kampene

Daglige opdateringer
- skader opdateres kl. 5:30
- nye brugere tildeles hold kl. 6:00
- normale transfers hvert eneste minut Andre opdateringer, der er værd at nævne
- cuppræmier uddeles onsdage kl. 1:30
- valg slutter normalt søndage kl. 14:00 og fredage på samme tid hvis det er midlertidige valg
- sæsonskifte gennemføres natten til mandag efter den sidste ligarunde

Disse tider er PM’s servertid (Portugal/Lissabon tid, normalt GMT + 0 dvs. der skal lægge en time til for at få danske tid). Nu og da kan der opstå forsinkelser ved disse opdateringer, så vær venligst tålmodig, hvis dette skulle ske.
34. Benævnelser

Kvalitet / Potentiale / Straffespark / Erfaring

Forfærdelig
Meget Dårlig
Dårlig
Svag
Acceptabel
God
Meget God
Udmærket
Formidabel
Verdensklasse

Professionalisme

Elendig
Meget Dårlig
Dårlig
Acceptabel
God
Udmærket

Temperament

Super passiv
Meget rolig
Rolig
Normalt temperament
Temperamentsfuld
Overdrevet temperament

Form / Holdånd

Meget dårlig
Dårlig
Gennemsnit
God
Meget God

Klubintegration

Dårlig
Utilstrækkelig
Acceptabel
God
Formidabel

Økonomisk Situation

Forfærdelig
Usikker
Acceptabel
Sikker
God
Udmærket
Rig
Meget rig
Ekstrem rig


        Login
Username:
Password:

JOIN NOW!
        Accounts
No of members: 86994
Today: 1
        Top 10 Managers
Pos Name Coun
1
AVieira
2
planeswalker
3
SM-Delcampo
4
MUTITO GONZALEZ
5
Torpedo
6
Łukasz
7
Giannis
8
Tobol
9
MOD-beto29
10
ktsag
        Top 10 Clubs
Pos Name Coun
1
atletico valdeve
2
Mekanics
3
BEPODS
4
Drangonfly Night
5
Leões do Sul FC
6
Malmö FC
7
ADFornos
8
OS CAMPEÕES
9
AF Lisboa
10
Lisboa FC
        Star Award
Pos Name Coun
1
Theo69
2
Lukasz
3
ZICCO
Terms of Service | Contact us | Copyright © 2002-2016  Planetarium Games. All Rights Reserved. | Page generated in 0,219 seconds.